Hlavní obsah

Kabelový internet zrychlil na historické maximum

– Praha

Kabelový internet a připojení přes optická vlákna v srpnu zrychlily na své historické maximum. Přes kabel UPC běžela data v průměru 13,7 Mbit/s, tedy o tři procenta více než v předchozím měsíci. To je zároveň 17procentní meziroční nárůst. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Připojení přes optické kabely zrychlilo o devět procent na 28,3 Mbit/s, což je o 29 procent více než před rokem. Rychlosti internetu po optice se v jednotlivých sítích výrazně liší. Zatímco například v síti Infos byl průměr v srpnu 17,5 Mbit/s, u Evkanetu to bylo 44,1 Mbit/s.

Rychlost připojení přes pevné linky prostřednictvím VDSL, které zavedla Telefónica letos na jaře, se minulý měsíc zvýšila o tři procenta na 13,7 Mbit/s. Klasické ADSL naopak zpomalilo o čtyři procenta na 4,9 Mbit/s.

Mobilní internet v průměru zrychlil o devět procent na 1,35 Mbit/s. Nejrychlejší mobilní připojení měl již podruhé za sebou Vodafone. Jeho 3G internet zrychlil o tři procenta na téměř 2,7 Mbit/s. Následuje T-Mobile s 2,4 Mbit/s.

Bezdrátové přípojky Wi-Fi umožňovaly v průměru rychlost 6,1 Mbit/s. Rychlosti se v měřených sítích pohybovaly mezi dvěma a 15 Mbit/s.

Kabelový internet od UPC využívalo v pololetí 424 000 zákazníků, xDSL u Telefóniky mělo 841 000 uživatelů, což je o 11 procent více, než před rokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám