Hlavní obsah

Situaci na Šluknovsku by pomohl registr přestupků, shodly se političky

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řešení situace na Šluknovsku by pomohlo zavedení centrálního registru přestupků. Shodla se na tom místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová s místopředsedkyní VV Karolínou Peake i s místopředsedkyní opoziční ČSSD Marií Benešovou. Trojice vlivných političek však v nedělních Otázkách Václava Moravce přiznala, že jde pouze o dílčí krok. Němcová rovněž prozradila, že premiér a šéf ODS Petr Nečas zamíří na Šluknovsko příští týden.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Článek

Benešová přiznala, že má k návrhu centrálního registru přestupků dílčí výhrady. "Někteří lidé dávky skutečně zneužívají, znají svá práva, ale ne povinnosti," konstatovala Benešová s tím, že po centrálním registru přestupků volají hlavně starostové.

Peake zmínila i další možná opatření, která by mohla napomoci boji proti nepřizpůsobivým. Zmínila kupříkladu zpřísnění hygienických norem či omezení výkupů barevných kovů.

 Nečas zamíří na sever

Podle Němcové představí premiér v regionu konkrétní návrhy na řešení situace. Po premiérově návštěvě volají jak starostové dotčených obcí, tak obyvatelé.

"Je to jeden z nástrojů, blížíme se ke shodě," konstatovala s odkazem na sobotní jednání starostů a primátorů za ODS Němcová. Místopředsedkyně konstatovala, že pokud stát někomu přispívá na živobytí, měl by rovněž důsledně konstatovat, nejsou-li dávky zneužívány.

O stravenkách se bude jednat

Političky se bavily i o daňové reformě, kterou vláda předkládá do Sněmovny. Bod zatím není zařazen na pořad schůze, neboť dorazil až poté, co o programu rozhodoval organizační výbor.

VV se ale budou snažit bod na zářijovou schůzi dostat. "Já mohu rozhodně avizovat, že Věci veřejné budou požadovat zařazení zákona o jednotném inkasním místu, tedy daňové reformy, na zářijovou schůzi," uvedla Peake, podle níž je součástí návrhu i zdaňování hazardu od příštího roku.

Diskuse se vedla rovněž o návrhu na zrušení daňového zvýhodnění stravenek. Zatímco VV tento krok odmítají, ODS není ve věci jednotná a chce o tématu jednat. "Chceme se o tom ještě bavit," konstatovala Němcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám