Hlavní obsah

Příčinu havárie Jaku s hokejisty má objasnit netradiční metoda: živý test

Moskva

Týden po havárii letadla s hokejisty u ruské Jaroslavle zůstává příčina tragického pádu stroje neznámá, experti po analýze černých skříněk s letovými daty vyloučili technickou závadu stroje i lidskou chybu v podobě neuvolnění brzdy. Příčiny by měla objasnit počítačová simulace a reálná rekonstrukce osudového letu.

Foto: Profimedia.cz

Jeřáb zvedá zadní část zničeného letadla u Jaroslavle.

Článek

Vedení federální služby pro bezpečnost civilního letectví Rosaviacija podle agentury RIA Novosti dospělo k názoru, že hodnověrné závěry o skutečných příčinách neštěstí může přinést až detailní simulace. Údaje palubních černých skříněk se prý ukázaly jako nedostatečné.

Podle serveru Novosti budou počítačové i reálné testy provedeny v Gromovově leteckém výzkumném ústavu ve městě Žukovskij asi 25 kilometrů jihovýchodně od Moskvy.

Zapojí se do nich i tým odborníků, kteří pracovali na vyšetřování okolností pádu polského vládního letadla loni v dubnu u Smolenska.

Odborníci nejprve vloží do počítače všechny dostupné technické údaje o startu Jaku-42, které získali z datové černé skříňky. Stejně jako při vyšetřování havárie polského vládního letounu pak vytvoří simulovanou animaci neštěstí, která by, jak doufají, mohla do věci vnést větší jasno.

Živý test provedou u Moskvy

Druhou etapou rekonstrukce bude reálný testovací start Jaku-42, který provede zkušební pilot s výcvikem pro práci v krizových situacích. Ústav má údajně nejdelší vzletovou dráhu na světě dlouhou téměř pět a půl kilometru, což umožní bezpečně prověřit všechny fáze startu.

"Na základě výsledků tohoto experimentu možná určíme, nakolik mohly podmínky doprovázející start vést k havárii," řekl ruským novinářům Oleg Jermolov, zástupce ředitelky Mezistátního leteckého výboru (MAK), který havárii vyšetřuje. "Mohou být také prověřeny modelové havarijní situace, při nichž bude možné sledovat chování letadla," řekl Jermolov.

Očekává se, že počítačová animace a testovací starty se uskuteční během příštích dvou týdnů.

Tisíce lidí se na Staroměstském náměstí rozloučily s tragicky zesnulými hokejistyVideo: Novinky

Letadlu s hokejisty minulou středu nestačila startovací dráha a jelo dál po trávníku asi 400 metrů. Letoun se pak krátce zvedl nad zem, načež se zřítil do řeky Volhy. Zemřelo 44 lidí včetně tří českých reprezentantů.
Přežil pouze palubní inženýr Alexandr Sizov. Vyšetřovatelé čekají, až jej budou smět vyslechnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Palivo nebylo příčinou pádu Jaku-42

Špatná kvalita leteckého paliva nebyla příčinou katastrofy letounu Jak-42, při níž ve středu u Jaroslavle zahynulo 43 hokejistů a funkcionářů místního klubu...

Výběr článků

Načítám