Hlavní obsah

Šéf al-Káidy je na nekonečném útěku mezi Somálskem a Jemenem

Islámábád/Washington

Nový šéf al-Káidy Ajmán Zavahrí se skrývá buď v Somálsku, nebo v Jemenu, uvedly ve středu pákistánské zpravodajské zdroje. Podle nich už opustil jižní Asii, kde se skrýval dříve, uvedla televize NBC s odkazem na pákistánské agenty. V úterý NBC uvedla, že americké tajné služby jsou přesvědčeny o tom, že je na permanentním útěku.

Foto: Profimedia.cz

Ajmán Zaváhrí

Článek

Představitel amerických tajných služeb řekl, že Zavahrí se jen pokouší zůstat naživu a nemá žádný vliv na chod al-Káidy.

Pákistánský představitel tajných služeb, který promluvil pod podmínkou anonymity, uvedl že z výslechů naposled zadržených radikálů plyne, že Zaváhrí je už pryč z Pákistánu a odešel buď do Jemenu nebo do Somálska.

Počátkem září byli zadrženi v Kvétě tři lidé podezřelí z vazeb na al-Káidu. Zadržen byl i vysoce postavený bojovník Junís Mauritání. Podle pákistánských vyšetřovatelů mu bin Ládin řekl, aby se soustředil na cíle v USA, v Evropě a v Austrálii.

Podle nového ředitele CIA Davida Petraeuse je velmi pravděpodobné, že radikálové budou prchat z jižní Asie, protože se tam údery bezpilotních letadel zčtyřnásobily.

Reklama

Výběr článků

Načítám