Hlavní obsah

Bitva s útočníky v centru Kábulu trvala 20 hodin

Novinky, rei
Kábul

Afghánským silám se ve středu po 20 hodinách podařilo zneškodnit skupinu, která v předchozí den zaútočila v centru Kábulu na vládní budovy, americkou ambasádu, velitelství NATO a policejní stanici. Útočníci nasadili sebevrahy s výbušninami a opevnili se ve vysokopodlažní budově.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Afghánští policisté střílejí v Kábulu po útočnících.

Článek

„Nemohli jsme spát, zvláště děti. Celou noc nám střelba třásla okny a budila nás,“ řekla BBC lékařka Frozan Hemati, která žije nedaleko.

Afghánské síly ještě za úsvitu v desátém patře bojovaly se třemi muži. Později prohlásily, že střet byl skončen.

Do akce byly zapojeny i helikoptéry americké a afghánské armády.

Úřady původně prohlásily, že akci nepřežili čtyři policisté, dva civilisté a devět povstalců.  Podle oficiální bilance NATO bylo zabito 27 osob - povstalců, příslušníků bezpečnostních sil i 11 civilistů. Šest vojáků NATO bylo zraněno; celkem si útok vyžádal nejméně 20 zraněných.

Sedm útočníků opásaných výbušninami a vyzbrojených automatickými puškami a pancéřovkami proniklo do blízkosti amerického velvyslanectví a sídla Severoatlantické aliance v diplomatické čtvrti. Tři přišli o život v ulicích města - jeden byl zastřelen, druhému vybuchla bomba následkem střelby a třetí se odpálil sám. Při těchto incidentech byli zraněni nejméně čtyři lidé.

K útoku se přihlásil Tálibán, i když úřady viní síť Hakkání, která je s Tálibánem ve spojení, ale operuje zvlášť. Bojovníci Hakkání stáli letos i za útokem na kábulský hotel InterContinental.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Do akce byly nasazeny vrtulníky.

Radikálové zaútočili na čtyřech místech, mimo jiné se jeden muž s výbušninami na těle bez úspěchu pokusil proniknout na letiště. „To je nové, dosud jsme tu měli maximálně dva útoky najednou,“ komentoval bitvu afghánský politolog Harún Mír.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán zaútočil na americkou ambasádu v KábuluVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám