Hlavní obsah

Zkoumat havárii Jaku-42 bude i český expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Havárii letounu Jak-42 v Jaroslavli budou zkoumat i čeští experti, podobně jako odborníci všech zemí, jejichž občané při nehodě zahynuli. Pád stroje si vyžádal 44 obětí. Zemřeli všichni hokejisté týmu Lokomotiv.

Článek

"Experti těchto států se mohou podle potřeby a v koordinaci s Mezinárodním leteckým výborem (MAK) zúčastnit vyšetřování," uvedla komise.

K vyšetřování tragédie byl přizván i český Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN), který už ruský Mezistátní letecký výbor (MAK) oslovil. "Oslovili nás v souladu s mezinárodními standardy a (vyšetřování) se budeme účastnit," sdělil Právu velitel letového oddělení ústavu Stanislav Suchý. "Jak to bude probíhat, to je věc dalších jednání a konzultací," dodal.

ÚZPLN do Ruska vyšle svého experta Josefa Procházku, který už nyní čeká na udělení víza. Český odborník Právu vysvětlil, že vyšetřování vede čistě ruská strana.

Expert se dostane k informacím

Státy, jejichž občané při nehodě utrpěli smrtelná nebo těžká zranění, jsou oprávněny jmenovat svého specialistu, který může navštívit místo havárie, má přístup ke zjištěným skutečnostem, jejich zveřejnění schválil vyšetřující stát a k informacím o vývoji odborného zjišťování příčin. Nakonec expert obdrží závěrečnou vyšetřovací zprávu.

Procházka Právu sdělil, že na místo nehody do Jaroslavle se podívat nepojede, prohlídka by totiž podle něj neměla smysl - místo týden prohledávali ruští odborníci a trosky letounu už navíc byly odklizeny. Expert předpokládá, že bude působit v Moskvě, kde sídlí MAK.

Na palubě letadla byli kromě ruských a českých hokejistů také hráči ze Slovenska, Ukrajiny, Běloruska, Německa, Švédska a Lotyšska a jejich kanadský trenér.

Nehodu přežil jediný člověk, palubní inženýr Alexandr Sizov, vyšetřovatelé jej zatím nevyslechli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám