Hlavní obsah

Letadlo, které pohřbilo hokejisty Jaroslavle, nemělo žádnou technickou závadu

– Moskva

Dosavadní analýza černých skříněk letounu Jak-42, který minulý týden s hokejovým týmem Lokomotiv havaroval u Jaroslavle, neukázala žádné technické poruchy. Řekla to v pondělí v Moskvě předsedkyně Mezistátního leteckého výboru (MAK) Taťjana Anodinová. Bez problémů proběhla i poslední technická kontrola. Na vině tak mohl být pilot.

Článek

"Předběžná analýza ukázala, že vzletová váha letounu nepřesáhla přípustné hodnoty a všechny kanály řízení pracovaly bez poruch. Motory fungovaly až do okamžiku srážky se zemí, stabilizátory i vzletové klapky byly nastaveny správně. Data, která by svědčila o poruše letadla, v záznamech černých skříněk zatím objevena nebyla," upřesnila podle ČTK.

MAK také oznámil, že stroj byl v dobrém technickém stavu. Při srpnové revizi byl vyměněn pravý motor a odstraněny drobnější defekty. Všechny opravy provedli certifikovaní technici. Společnost, která revizi prováděla, byla zkontrolována a v jejích postupech nebyla nalezena žádná pochybení, uvedl web Russian Times.

MAK sice neuvedl žádné podrobnosti k příčině pádu, ale Anodinová dodala, že experti uvažují o rekonstrukci havárie v leteckém výzkumném ústavu, která by doplnila existující matematické modely neštěstí.

Už minulý týden bylo vyloučeno, že by za pád mohlo špatné palivo. Stejné tankovaly i jiné stroje. Jeho analýza neprokázala nižší kvalitu.

Chyba pilota

I když to MAK neuvádí, narůstá pravděpodobnost, že by mohlo jít o chybu pilota, o čemž spekuluje i Russian Times. Druhý pilot, který neměl se strojem zkušenosti, řídil prý letoun při startu. Je proto otázkou, zda se nedopustil osudného omylu.

Palubního inženýra čeká výslech

Ruští vyšetřovatelé v pondělí oznámili, že se chystají k výslechu palubního inženýra Alexandra Sizova, který zůstal jediným přímým svědkem pádu letadla. Sizov prodělal operaci tříštivé zlomeniny pánve a ráno byl převezen z jednotky intenzivní péče moskevské Sklifosovského kliniky na lůžkové oddělení.

Zraněný je mimo ohrožení života, jeho stav lékaři označili za "středně těžký až uspokojivý". Vyšetřovatelé oznámili, že výslech Sizova se uskuteční v okamžiku, kdy to tým ošetřujících lékařů povolí.[celá zpráva]

Sizov byl jedním ze dvou přeživších, druhým byl útočník Alexandr Galimov, který měl popáleniny na 90 procentech těla, v pondělí zemřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám