Hlavní obsah

Hlavní světové ekonomiky zpomalují v růstu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Růst hlavních světových ekonomik zpomaluje. S tímto zjištěním přišla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Předstihový ukazatel pro 33 členských států totiž klesl v červenci čtvrtý měsíc po sobě a dostal se na 101,6 bodu z červnových 102,1 bodu.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Šéf OECD, mexický ekonom a politik José Ángel Gurría

Článek

Index hlavních průmyslových zemí G7 – Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Velké Británie a Spojených států – zaznamenal rovněž pokles na 102 bodů z červnových 102,5 bodu.

„Ve srovnání s minulým měsícem ukazuje hodnocení CLI pro Kanadu, Francii, Německo, Itálii, Velkou Británii, Brazílii, Čínu a Indii na jednoznačné zpomalení ekonomické aktivity,“ uvádí OECD s tím, že zpomalení je patrné i u Spojených států a Ruska.

Šéfové financí skupiny G7 se koncem minulého týdne setkali ve francouzském Marseille, aby diskutovali o způsobech řešení dluhové krize v západní Evropě. Ta totiž hrozí vykolejit světové ekonomické oživení.

Jak vidno, trhy se však příliš uklidnit nepodařilo, když v pondělí se evropské akcie propadly na 26měsíční minimum.

Reklama

Výběr článků

Načítám