Hlavní obsah

Německý vicekancléř připustil bankrot Řecka

Berlín
Aktualizováno

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Philipp Rösler jako první člen berlínské vlády veřejně připustil možnost řízeného bankrotu Řecka. Uvedl to ve svém příspěvku pro pondělní vydání deníku Die Welt. V německých vládních kruzích mezitím přibývají hlasy připouštějící odchod Řecka z eurozóny.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ministr hospodářství Philipp Rösler s kancléřkou Angelou Merkelovou během zasedání německého Bundestagu

Článek

„Abychom stabilizovali euro, nesmí ani krátkodobě existovat žádná tabu. K nim se v případě nouze řadí také řízená insolvence Řecka, pokud k ní budou k dispozici nutné nástroje,“ píše druhý nejvýše postavený představitel německé vlády v Die Welt.

Ústřední roli by v tom podle Röslera mohl sehrát Evropský fond finanční stability (EFSF), jehož nové nástroje by mohly zabránit řetězové reakci v eurozóně. Před ní v případě svého bankrotu už dříve varovaly samy Atény a tuto variantu řešení dluhových problémů Řecka doposud odmítal i berlínský kabinet.

Řecko má peníze do října

Röslerovo vyjádření koresponduje s informacemi časopisu Der Spiegel, podle nichž německé ministerstvo financí studuje možné dopady bankrotu Řecka a vypracovává různé scénáře vývoje včetně toho, že by Řecko opustilo eurozónu a znovu zavedlo drachmu. Ministerstvo ale odmítlo tyto informace komentovat.

„Možnou restrukturalizaci Řecka už nelze vyloučit,“ přidal se hlavní rozpočtový expert německých vládních konzervativců Norbert Barthle.

Řecký náměstek ministra financí Filippos Sachinidis v pondělí řekl, že Řecko má finance na svůj provoz do října. Potvrdil tak obavy, že Řecko nutně potřebuje získat slíbené peníze z finanční pomoci od Evropské unie (EU) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), jinak bude nuceno vyhlásit platební neschopnost.

Odchod z eurozóny

Pokud jde o vystoupení Řecka či nějaké další problematické země z eurozóny, minulý týden se na toto téma objevil návrh Nizozemska. Ten předpokládá, že země Evropské měnové unie, které porušují rozpočtová pravidla, by měly dostat možnost odejít z eurozóny.

Evropská unie žádná pravidla pro opuštění měnové unie nemá. Chronická dluhová krize Řecka, která se táhne od počátku loňského roku a stále se zhoršuje, vyvolává stále větší dohady o odchodu této země z eurozóny. Veřejnost v některých zemích v čele s Německem se stále více staví proti vyhlídkám na neustále rostoucí finanční pomoc Aténám.

Šéf jedné z německých vládních stran CSU Horst Seehofer odchod Řecka z eurozóny nevyloučil. Minulé úterý list Financial Times Deutschland napsal, že vláda kancléřky Angely Merkelové už se proti odchodu Řecka z eurozóny nestaví tak kategoricky jako dosud.

Státní rozpočet se nedaří krotit

Řecko letos překročí plánovaný cíl deficitu státního rozpočtu o nejméně jeden procentní bod a vázne i splnění privatizačního programu. Oba body jsou hlavní podmínkou pro získání pomoci od MMF a EU.

Řecko se zavázalo, že se mu letos podaří snížit rozpočtový deficit na 7,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Podle zdroje však bude deficit činit nejméně 8,6 procenta HDP.

Loni v květnu se EU a MMF s Řeckem dohodly na tříletém úvěru 110 miliard eur. Řecko se však nebude schopno v dohledné době vrátit pro peníze na finanční trhy a v červenci mu EU v obavách z dopadů jeho státního bankrotu na eurozónu slíbila další balík 109 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám