Hlavní obsah

Jediný hokejista, který přežil pád Jaku, zemřel v nemocnici

– Moskva • Aktualizováno

V nemocnici v Moskvě v pondělí zemřel poslední přeživší hokejista ze zříceného letounu s týmem Lokomotiv Jaroslavl. Alexandr Galimov měl popáleniny na 90 procentech těla.

Foto: Reuters

Alexandr Galimov

Článek

"Alexandr Galimov zemřel v důsledku vážných popálenin. Dělali jsme všechno možné, abychom ho zachránili," citovala agentura RIA Novosti Andreje Aleksejeva, specialistu na popáleniny.

Šestadvacetiletý hokejista prodělal několik operací, naposledy v neděli operaci průdušnice. Po celou dobu byl v umělém spánku. [celá zpráva]

Galimova nalezli u vraku zříceného stroje minulou středu policisté, kteří na člunu hlídali zavodněnou část letiště Tunošna a k místu neštěstí dorazili jako první. Galimov byl ve vodě a snažil se dostat na břeh.

„Nejdříve jsme si mysleli, že je to rybář, který byl náhodou na místě havárie, pak jsme si uvědomili, že je to oběť,“ uvedl svědek. Z vody ho policisté posléze vytáhli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Alexandr Galimov, který přežil pád letadla v Jaroslavli, byl převezen do MoskvyVideo: Reuters

„Byl hrozně popálený, nevěděli jsme, jak mu máme pomoci. Vzali jsme ho za lokty a zápěstí a vtáhli jsme ho do lodi. Byl velmi prochladlý a prosil nás, abychom ho přikryli. Zavolali jsme lékaře a jeli do Jaroslavle. Stále jsme s ním mluvili, aby neztratil vědomí. Celou dobu se choval velmi statečně. Předtím, než nastoupil do sanitky, jsme se ho zeptali na jméno. On odvětil: „Bratři, jsem Galimov.“

Vyšetřovatelé čekají na výslech člena posádky

Při pádu Jaku-42 u Jaroslavle tak podle konečné bilance zahynulo 44 lidí na palubě včetně tří českých hokejistů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka, s nimiž se lidé na pražském Staroměstském náměstí rozloučili o víkendu. [celá zpráva]

Posledním přeživším zůstává palubní inženýr Alexandr Sizov. I ten má ale vážná zranění. Prodělal operaci tříštivé zlomeniny pánve, už byl ale převezen z jednotky intenzivní péče na lůžkové oddělení, uvedla ČTK.

Vyšetřovatelé nehody čekají na povolení lékařů, že mohou Sizova vyslechnout.

Tisíce lidí se na Staroměstském náměstí rozloučily s tragicky zesnulými hokejistyVideo: Novinky

Alexandr Galimov

Alexandr Galimov sehrál 342 ligových zápasů a dres Lokomotivu oblékal od počátku své profesionální kariéry. Nastřílel celkem 64 gólů a zaznamenal 126 bodů.

Byl členem ruské reprezentační dvacítky, která v roce 2005 získala stříbro na juniorském mistrovství světa. V minulé a předminulé sezoně hrál i za seniorskou reprezentaci.

   Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám