Hlavní obsah

Rebelové obsazují Bání Valíd, ale začínají bojovat i mezi sebou

Navzdory tuhému odporu obránců jednotky nového libyjského vedení o víkendu vstoupily do klíčového města Baní Valídu, jejich bojové úspěchy ale doprovázejí informace o sílících sporech. Úspěchy zaznamenali na diplomatickém poli, když Mezinárodní měnový fond uznal politický orgán rebelů jako legitimní vládu a šéf opozice Mustafá Džalíl poprvé od svržení Muammara Kaddáfího navštívil Tripolis.

Článek

Rebelové se v sobotu pod silnou palbou stáhli z Baní Valídu, jehož obráncům vypršelo ultimátum na vydání této pouštní lokality bez boje. Ústup byl ale podle povstaleckých vůdců jen taktický a umožnil letecké útoky Severoatlantické aliance. Po nich přišel nový prudký útok, při němž povstalci údajně obsadili celou severní polovinu Baní Valídu a operují už i v centru. NATO podle vojenského komuniké v sobotu bombardovalo i pobřežní Syrtu a vnitrozemské město Sabhá, které síly věrné Kaddáfímu stále drží.

Už v sobotu přišly z povstaleckého centra v Benghází zprávy o demonstraci proti vládnoucí Přechodné národní radě (NTC), jejíž někteří členové zastávali vysoké funkce ve svržené Kaddáfího vládě. Demonstrantům vadí, že politické veličiny minulosti si nárokují místa i mezi špičkami nového režimu.

Přestřelky mezi povstalci

Mnohem závažnější informace o sporech mezi vítěznými povstalci přišla z jihozápadu Libye, kde údajně propukla přestřelka mezi soupeřícími frakcemi rebelů, která si vyžádala 12 mrtvých a 16 zraněných. K incidentům mělo dojít ve městech Asaba, Gharján a Kikla. Vedení povstalců se nyní snaží situaci uklidnit.

Symbolické vítězství zaznamenali rebelové v sobotu, když do Tripolisu poprvé od začátku povstání přijel šéf NTC Mustafá Džalíl. Jeho návštěva byla ale předběžná, NTC se do metropole přesune až po úplném osvobození země.

NTC vznikla jako politický orgán opozice na začátku povstání proti Kaddáfímu v polovině února a dosud ji uznalo asi sedm desítek států. Nejnověji ji za legitimní vládu Libye prohlásil Mezinárodní měnový fond a jeho šéfka Christine Lagardeová uvedla, že jakmile to umožní podmínky v zemi, pošle do Libye svůj tým.

Novému libyjského vedení se také dostalo příslibu, že se bude moci zapojit do finančního programu států skupiny G8, které v sobotu slíbily přispět 38 milióny dolarů Tunisku, Egyptu a dalším dvěma arabsky mluvícím zemím. Příslib zazněl na setkání států G8 ve francouzském Marseille, kterého se Libye směla zúčastnit jako pozorovatel.

Kde je Kaddáfí?

Kaddáfího místo pobytu zůstává neznámé a premiér západoafrické země Guinea-Bissau v sobotu uvedl, že pokud by se Kaddáfí rozhodl v tomto chudém státu hledat útočiště, země je s to mu ho poskytnout. Deset až 12 vozidel údajně s Kaddáfího blízkými mezitím v pátek překročilo hranice další africké země Nigeru. Do tohoto vnitrozemského státu od začátku týdne vjelo už několik desítek vozů s Kaddáfího stoupenci, včetně tří jeho generálů. Kaddáfí ale spekulace o tom, že plánuje útěk do Nigeru, již dříve popřel.

Libyjské prozatímní úřady se snaží konsolidovat moc v zemi a obnovit těžbu ropy, která se po propuknutí povstání prakticky zastavila. Prozatímní ministr financí a ropy Alí Tarhúní v sobotu uvedl, že těžba začne na prvních ropných polích během tří až čtyř dnů. Země před občanskou válkou těžila asi 1,6 miliónu barelů denně. Podle Tarhúního by tohoto objemu mohla dosáhnout do 12 měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám