Hlavní obsah

Letadlo s ostatky českých hokejistů přistálo v Praze

Praha/Jaroslavl

Na vojenském letišti v pražských Kbelích přistál v sobotu krátce před druhou hodinou ráno vojenský speciál s ostatky tří českých hokejistů, kteří zahynuli při středeční letecké havárii v ruské Jaroslavli. Těla reprezentantů teď budou přepravena k pozůstalým.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Vojáci vynášejí ostatky českých hokejistů z vládního speciálu na letišti v Praze-Kbelích.

Článek

Ostatky Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka, hráčů ruského ligového týmu Lokomotiv Jaroslavl, do vlasti přivezl vládní speciál. Na letišti byly vlajky spuštěny na půl žerdi a z letadla vynesla rakve čestná stráž za zvuků smutečních písní vojenské kapely.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Čestná stráž vykláda ze speciálu rakve s ostatky hokejistů.

Na ploše byl přítomen i prezident hokejového svazu Tomáš Král a také bratři Karla Rachůnka Ivan a Tomáš. Před štáby českých, slovenských a ruských televizí nikdo z nich neskrýval dojetí.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Z letiště byla těla hokejistů převezena k pozůstalým.

Rozloučení v neděli na Staroměstském náměstí

S českými hráči se veřejnost bude moci rozloučit v neděli od 15. hodin na Staroměstském náměstí v Praze. Tam už lidé od středy nosí a zapalují svíčky a vyjadřují soustrast s pozůstalými.

Letadlo s celým týmem Lokomotivu se zřítilo krátce po startu. Letělo do běloruského Minsku k prvnímu zápasu sezóny KHL. V nemocnici bojují o život dva lidé, kteří jako jediní nehodu přežili. Ze 43 obětí katastrofy byla podle sdělení ruských úřadů pozůstalým vydána těla už 23 mrtvých.

Předání dalších 16 těl se očekává v nejbližší době, zbylé čtyři mrtvé je zapotřebí identifikovat pomocí genetické analýzy DNA. Mezi dosud nerozpoznanými ostatky nejsou těla žádného z jedenácti cizinců, kteří byli v době havárie na palubě letadla.

Ledový palác v Jaroslavli zahalil smutek

Slzy, smutek a bezmoc ovládly hokejovou arénu v Jaroslavli při sobotním pietním ceremoniálu, kterým se pozůstalí, fanoušci, legendy klubu i zástupci dalších celků loučí s týmem Lokomotivu.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

V Jaroslavli začalo poslední rozloučení s oběťmi středečního leteckého neštěstí.

Na ploše jaroslavlského ledového paláce potažené modrým kobercem se ve smutečním kordónu střídají tisíce lidí, které v ranním deštivém počasí přišly vyjádřit svoji soustrast. U portrétů zesnulých hokejistů a členů realizačního týmu pokládali fanoušci i hokejové osobnosti květiny, modlili se či jen tiše vzdávali čest památce svých hrdinů či kamarádů.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Pozůstalí neskrývali dojetí.

Poklonit památce obětí se přišli mimo jiné i ruský premiér Vladimír Putin, prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel, šéf Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak, prezident KHL Alexandr Medveděv či ředitel rady soutěže Vjačeslav Fetisov.

Plakali hráči i trenéři

Se slzami v očích se loučili s bývalými spoluhráči současný útočník Dinama Minsk Zbyněk Irgl či trenér Vladimír Vůjtek starší, který ještě v minulé sezóně Lokomotiv vedl. Do Jaroslavle se vydal na smuteční obřad také útočník Jan Peterek, který pod Vůjtkem v Jaroslavli získal tituly v letech 2002 a 2003.

Nechyběli ani zástupci některých dalších klubů KHL jako například moskevské Dynamo či CSKA, v kterých působí Petr Čáslava, Filip Novák a Marek Kvapil. Před následným pohřbem byly v hale vystavené i rakve sedmi hráčů a dalších sedmi členů realizačního týmu, kteří budou odpoledne pochováni v Jaroslavli.

Těla většiny dalších obětí tragédie letounu Jak-42 byla převezena do jejich rodných zemí či měst.

Reklama

Výběr článků

Načítám