Hlavní obsah

Pod šéfem policie se kýve židle, naštval Kubiceho

Právo, Jakub Troníček

Pozice policejního prezidenta Petra Lessyho se otřásá v základech. Obrací se totiž proti němu válka mezi policejními špičkami, o které Právo informovalo tento týden. Lessy ostře napadl náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka a vysloužil si tím hněv ministra vnitra Jana Kubiceho. Ten Právu v pátek řekl, že chování Lessyho není slučitelné s funkcí šéfa policie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Lessy pro středeční Právo uvedl, že Vaňka v době jeho působení na jihomoravské krajské policejní správě dlouhodobě kryl před udáními a trestními oznámeními Rudolf Setvák, jeden z obviněných v kauze brněnského policejního gangu, který měl vydírat a účelově kriminalizovat podnikatele. Zároveň naznačil, že Vaněk mohl být propojen i se samotným gangem, a vyzval ho k rezignaci. [celá zpráva]

Lessy, který Vaňka na místě jihomoravského náměstka před rokem a půl vystřídal, si tím ale způsobil sám problém. „Chování policejního prezidenta pokládám za naprosto nestandardní a pro mě velmi překvapivé. Neslučuje se s chováním jakékoliv policisty, natož policejního prezidenta,“ řekl k tomu Právu Kubice.

Pokud má Lessy poznatky o případné trestní činnosti Vaňka nebo dalších policistů, má se podle něj obrátit na inspekci nebo na státní zastupitelství.

Kubice zároveň tvrdě zkritizoval Lessyho za to, že se vyjadřuje v médiích k „živé“ kauze. „Nemůže se takto vyjadřovat k věcem, které jsou předmětem trestního řízení, to si nesmí dovolit žádný policista,“ poznamenal ministr vnitra.

Lessy našlápl k rezignaci

Zároveň nevyloučil, že bude kvůli aktuálnímu dusnu v nejvyšších patrech policie tlačit na Lessyho rezignaci: „Zatím tak daleko nejsem, ale mám pocit, že tento týden policejní prezident na tuto cestu našlápnul.“

Vaňka se proti Lessymu zastal jeho přímý nadřízený, šéf zlínské policie Bedřich Koutný, kterého pojí s Kubicem disidentská minulost.

Sám Lessy se v pátek k celému konfliktu nechtěl jakkoliv vyjadřovat. „Nejdříve o tom budu mluvit s ministrem, nechci to v tuto chvíli řešit přes media,“ konstatoval pouze šéf policie.

Jeho postup přitom kritizují i poslanci největší vládní strany. Clen sněmovního branně-bezpečnostního výboru za ODS Jan Vidím včera Právu řekl, že Lessy místo vylepšování pověsti policie dělá spíš všechno pro její likvidaci.

„Pokud takto přes média kritizuje nadřízený své podřízené, tak je to komické. Má nad nimi personální i kázeňskou pravomoc a může to řešit standardní cestou, takto se chovat nemůže. Je to dětinské a policejní prezident by neměl být dětinský,“ uvedl vlivný poslanec ODS.

Lessyho pozice je o to složitější, že premiér a předseda ODS Petr Nečas od něj dal již v okamžiku jeho jmenování na počátku letošního roku ruce pryč s tím, že jde o kandidáta tehdejšího šéfa resortu vnitra a předsedy koaličních Věcí veřejných Radka Johna. Ten Lessyho jmenoval na základě doporučení výběrové komise poté, co rezignoval dosavadní policejní prezident Oldřich Martinů.

Podle současné právní úpravy šéf policie odvolatelný pouze v případě, že spáchá trestný čin nebo jiným významným způsobem poruší policejní přísahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám