Hlavní obsah

Americká vláda bere hrozbu útoku al-Káidy vážně

Washington

Ve Washingtonu a New Yorku byla v pátek zesílena bezpečnostní opatření. Důvodem jsou zpravodajské informace o hrozbě ze strany al-Káidy v době 10. výročí útoků na tato dvě města. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová uvedla, v pátek v mimořádném projevu, že hrozbu ze strany al-Káida bere vážně. Podle ní je za nespecifikovanou hrozbou opravdu tato síť.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Newyorkská policie má kvůli 11. září zvýšenou pohotovostVideo: Reuters

 
Článek

Clintonová potvrdila postoj USA: „Americká vláda bere hrozbu vážně.“ A je to i vidět. Bezpečnost byla posílena na mostech, v tunelech a ve veřejné dopravě. Přibylo kontrolních stanovišť v metru.

Podle Clintonové by „nemělo být překvapením, že al-Káida stále míří na Spojené státy“.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Newyorská policie kontroluje kvůli teroristické hrozbě autobus

V USA po smrti Usámy bin Ládina měli podle ministryně mnozí lidé pocit, že hrozba zmizela, příznivci sítě se však míní pomstít. Zmínila, že sice všechny odnože al-Káidy přišly o své operativce, ale to neznamená, že by nebezpečí z její strany pominulo. Zmínila, že například al-Káida na Arabském poloostrově a v Levantě se už pokoušela útočit v USA.

Varování z Pákistánu

Informace o současné hrozbě přišly z Pákistánu. Podle nich má jít o útoky auty nebo kamióny naloženými výbušninami na strategická místa ve Washingtonu nebo New Yorku.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Newyorská policie kontroluje nákladní auto

Podle televize ABC dokonce v srpnu přicestovali do USA tři lidé, kteří chtějí spáchat útok. Údajně je mezi nimi i Američan. Není ale jasné, zda mají útočit právě tito tři lidé.

Clintonová také mluvila o ideologii zášti al-Káidy. Zmiňuje se také nebezpečí ze strany příznivců teroristů narozených v USA.

V každém případě Clintonová řekla, že je potřeba, aby američtí občané byli ušima a očima, které budou pomáhat bezpečnostním pracovníkům. To připomíná projevy z doby po útocích a potvrzuje, že vláda USA bere nebezpečí vážně. Stejně mluvil i starosta New Yorku Michael Bloomberg, který uvedl i telefonní čísla, na něž se má volat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám