Hlavní obsah

Pilot zříceného Jak-42 letěl s tímto typem stroje zřejmě poprvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragický konec Jak-42 s hokejovým týmem Lokomotiv Jaroslavl mohl být způsoben i nezkušeností pilota s daným typem stroje. Podle serveru Life.ru mělo právě při tomto letu proběhnout zaškolení druhého pilota, pro kterého to byla zřejmě jedna z prvních zkušeností s tímto typem stroje, ačkoliv měl nalétáno 25 let s předcházející verzí Jak-40.

Článek

Druhý pilot Igor Živelov byl uveden na seznamu posádky pro let do Minsku společně s pilotem Andrejem Solomencevem, který byl uveden jako instruktor letu. Zatím není jasné, kdo letadlo řídil během startu. To by měly odhalit záznamy z černých skříněk.

Přátelé pilotů si přesto nedovedou představit, že by někdo z nich udělal chybu. „Igor u letadel strávil 30 let,“ řekl jeden z jeho přátel Andrej Bocharev. Celý život podle něj létal v těžkých podmínkách v Krasnojarsku i Arktidě. Přistával na ledě, vodě i sněhu, chyba při startu za jasného slunečného dne je podle Bochareva naprosto nevysvětlitelná.

Nicméně faktem zůstává, že zkušený kapitán byl uveden jako kopilot a to není obvyklé. Odborníci také dodávají, že přestože Živelov létal s Jak-40, přechod na nový typ stroje vzhledem k odlišnostem a přeškolení trvá i několik měsíců.

„Igor byl duší společnosti, zpíval, psal básně,“ vzpomíná Bocharev a dodává: „Mohl už na penzi sedět doma, ale Igor nemohl být bez nebe.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám