Hlavní obsah

Kaddáfího generalita utekla do Burkiny Fasso, jeho jednotky se nevzdávají

Novinky,
Paříž

Tvrdé boje propukly v pátek u dvou bašt Kaddáfího. Střely z raketometů Grad vypálily na jednotky východně od Syrty tak u města Baní Valíd v centru země. Prchající Kaddáfího generalita dorazil v pátek do Burkiny Fasso. Interpol vydal červený zatykač na Kaddáfího a jeho syna

Foto: Esam Al-Fetori , Reuters

Libyjští vzbouřenci utíkají poté, co na ně Kaddáfího vojska vypálila sto kilometrů východně od Syrty rakety Grad.

Článek

Kaddáfího věrní se mají na výzvu Prozatímní přechodné rady do soboty vzdát. Zatím to ale tak nevypadá. V pátek o sobě dali vědět v Syrtě, kde se plukovník narodil i v Baní Valíd.

Po vzbouřencích stříleli střelami z raketometů Grad. U  Tessajnu, sto kilometrů východně od Syrty, rebelové prchali ze svých pozic.  Boje si vyžádaly zraněné, zatím však nejsou k dispozici informace o jejich počtu. I další  Kaddáfího bašta Sabhá také nadále odolává tlaku povstalců stejně jako Džafra.

Foto: Esam Al-Fetori , Reuters

Libyjští vzbouřenci utíkají.

 Generalita utekla do Burkiny Fasso

Kde je Kaddáfí, se neví. Nebyl viděn od půlky srpna. Spekulovalo se, že utekl do Nigeru. Už začátkem týdne se v Nigeru objevily tři kolony vozidel z Libye. [celá zpráva]

Kaddáfí ale útěk dementoval s tím, že je v Libyi a dál vede boj. I Niger jeho přítomnost popřel. [celá zpráva]

Do Nigeru naopak dorazil jemu věrný generál Ali Kana, který velel jižním vojskům. Je to Tuareg. Kaddáfí v sedmdesátých a osmdesátých letech podporoval kočovné Tuaregy bojující proti vládám Mali a Nigeru. V hlavním městě Nigeru se objevil i šéf Kaddáfího bezpečnosti Mansúr Dau. V posledním konvoji, který do Nigeru dorazil v pátek, jeli dva generálové a čtyři další vysocí představitelé.

Foto: Esam Al-Fetori , Reuters

Výbuchy hlavic raket Grad vypaálených východně od Syrty

Zdroje blízké kmenu Tuaregů poté informovaly, že někteří generálové blízcí svrženému libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu jsou už v Burkině Fasso. "Před třemi až čtyřmi týdny vstoupila skupina generálů a vysoce postavených činitelů blízkých Kaddáfímu do Nigeru přes Agadez.Poté pokračovali do hlavního města Niamey, kde provedli důležité operace v libyjské bance a pak pokračovali do Burkiny Faso," prohlásil zdroj Tuaregů.

Interpol vydal zatykač na Kaddáfího a jeho syna Sajfa Isláma

Interpol vydal v pátek mezinárodní zatykač na tři vysoké libyjské představitele, na které už dříve vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC). Jde o libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa Isláma a šéfa zpravodajské služby Abdalláha Sanusího, uvedla SkyNews.

Interpol vydal zatykač na přání ICC, protože ne všechny země ICC uznávají.

Generální tajemník Interpolu Ronald Noble vydání zatykače zdůvodnil tím, že Muammar Kaddáfí je uprchlík ve své zemi a ICC jej chce zadržet a učinit odpovědným z vážných trestných činů, kvůli nimž na něj vydal zatykač. Mezi jiným jde o zločiny proti lidskosti.

Interpol zatykač předá všem 188 členským zemím. Má tzv. červené upozornění značící, že má nejvyšší prioritu. Opravňuje 188 členských států organizace hledané osoby předběžně zatknout a vydat do země, která o ně bude žádat.

Reklama

Související články

NATO: Zatknout Kaddáfího není naše práce

Severoatlantická aliance se nebude snažit zatknout libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, na něhož v pondělí vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC). Podle...

Výběr článků

Načítám