Hlavní obsah

Zásilky humanitární pomoci do Gazy doprovodí turecké válečné lodě

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Konfrontace mezi Izraelem a Tureckem eskaluje. Ankara ve čtvrtek ohlásila, že po loňském tragickém zásahu izraelských vojáků ve Středomoří budou příští výpravy s pomocí do pásma Gazy doprovázet její válečné lodě.

Foto: Umit Bektas, Reuters

turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Turecké válečné lodě jsou oprávněny ochraňovat naše lodě, které vezou humanitární pomoc do Gazy. Od nynějška nedopustíme, aby na tyto lodě útočil Izrael, jako tomu bylo s Flotilou svobody,“ řekl v rozhovoru pro arabskou televizi Al-Džazíra turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.

Vztahy mezi Tureckem a Izraelem jsou na bodu mrazu. Erdogan už dříve v tomto týdnu oznámil, že jeho země přerušuje s Jeruzalémem veškeré obchodní a vojenské styky. Před tím byl vykázán z Turecka izraelský velvyslanec.

Důvodem roztržky je loňský zásah izraelských vojáků proti flotile lodí propalestinských aktivistů v mezinárodních vodách. Při zásahu zemřelo devět Turků. Lodě se snažily prolomit izraelskou blokádu pásma Gazy a dopravit do palestinské enklávy materiální pomoc.

Podle vyšetřovatelů OSN použil Izrael při razii nepřiměřenou sílu. Námořní blokáda Gazy kvůli vládnoucímu hnutí Hamás ovšem byla platná a legální. Turecko hrozí, že se kvůli incidentu obrátí na Mezinárodní soudní dvůr.

Izrael pouze vyjádřil lítost nad ztracenými lidskými životy a rodinám obětí nabídl odškodnění. Podle Erdogana to byl divošský útok. Premiér Izrael obvinil, že se v oblasti Blízkého východu chová jako rozmazlené dítě.

Turecko chce, aby Izrael blokádu ukončil.

Boj o zdroje a Palestinu

Erdogan navíc viní Jeruzalém, že chce všechny zdroje ve Středomoří pro sebe. Narážel především na zásoby plynu ve Středozemním moři. Na naleziště si činí nárok i Libanon.

Turecké válečné lodě budou preventivně moře střežit, podotkl Erdogan.

Turecko není jedinou zemí v sousedství, která se s Izraelem v souvislosti s Palestinci rozchází v postojích. Nedávný hlavní spojenec Izraele na Blízkém východě má novou vládu, která podle agentur lobbuje v arabském světě za podporu palestinské samosprávy na půdě OSN. Hovoří se o tom, že by Palestinci v září v OSN mohli chtít vyhlásit svůj nezávislý stát.

Reklama

Související články

Turecko zcela přerušuje vztahy s Izraelem

Turecko po vyhoštění izraelského velvyslance ze země minulé úterý v postoji vůči židovskému státu ještě přitvrdilo. Premiér Recep Tayyip Erdogan oznámil, že...

Výběr článků

Načítám