Hlavní obsah

Havárii Sojuzu způsobila výrobní chyba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Příčinou havárie ruské nákladní lodi Progress, která se koncem srpna několik minut po startu zřítila do altajských stepí, je výrobní závada na nosné raketě Sojuz. Oznámila to ve čtvrtek ruská kosmická agentura Roskosmos.

Článek

Závada vedla k selhání plynového generátoru třístupňové rakety několik minut po startu. Agentura proto oznámila, že budou provedeny důkladné kontroly na všech motorech raket Sojuz, které slouží rovněž k přepravě lidských posádek k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Roskosmos rovněž doporučil výrobnímu závodu, který Sojuzy dodává, aby zpřísnil kontrolu kvality výroby. Tu mají zajistit prý mimo jiné bezpečnostní kamery.

Agentura dodala, že další starty raket Sojuz budou záviset na zjištěném stavu motorů těchto nosičů. Žádný plán letů zatím nepředložila.

Problém má i NASA

Sojuzy dosud fungovaly bez problémů a po ukončení programu amerických raketoplánůse staly prakticky jediným prostředkem dopravy k ISS. Kvůli vzniklým komplikacím nevyloučil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), že by zůstala na podzim dočasně zcela bez posádky.

Ruský kosmický program se v poslední době potýká s větším počtem nezdarů. Po loňské havárii rakety Proton s šesti navigačními družicemi, která vyústila v rezignaci šéfa kosmické agentury Rosatom, neuspěla v polovině srpna další raketa tohoto typu s přepravou největší evropské komunikační družice Express-AM4. Ta se sice dostala na oběžnou dráhu, ale ne na tu, která jí byla určena. Satelit nereaguje na povely ze Země a nemůže plnit svou funkci.

Reklama

Související články

Sojuz veze na ISS kousky lidských kostí

Krátce před půlnocí má k Mezinárodní vesmírné stanici ISS dorazit na palubě ruské kosmické lodi Sojuz TMA-02M Rus Sergej Volkov, Japonec Satoši Furukawa...

Výběr článků

Načítám