Hlavní obsah

Tajné lety CIA měly mezipřistání v Praze

V Praze přistávala letadla, která si pro své tajné mise pronajímala americká Ústřední zpravodajská služba CIA. Uvedl to v úterý Český rozhlas, který ve Spojených státech získal kopie soudních dokumentů, jež to potvrzují. Letadla, která CIA používala i pro převoz lidí podezřelých z terorismu na věznici Guantánamo, v Praze přistála přinejmenším dvakrát.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„V září a říjnu 2004 přistála v Praze dvě malá trysková letadla společnosti Richmor Aviation. Měla diplomatický status a byla na cestě mezi Spojenými státy a několika místy na Blízkém východě,“ uvedl Český rozhlas s tím, že služby dopravce si najímala CIA přes dvě zprostředkovatelské společnosti.

K soudu se tyto podrobnosti dostaly kvůli údajné platební liknavosti ze strany CIA. O případu před pár dny informoval britský deník The Guardian. [celá zpráva]

Richmor Aviation proto na úřad podaly žalobu. Mezi průkazním materiálem jsou i faktury za lety mezi Washingtonem a arabskými destinacemi, při nichž byla místem pro mezipřistání Praha. Z dokumentů podle Českého rozhlasu plyne, že se létalo pro CIA.

Stejná letadla, která přistála v Praze, převážela vězně na Guantánamo na Kubě, kde Američané drželi podezřelé i několik let bez obvinění. Při prvním mezipřistání pro natankování vezl letoun dva lidi, při druhém sedm.

Americká ambasáda v ČR odmítla záležitost komentovat. Čeští politici vždy popírali, že by ČR na programu tajných letů CIA jakkoliv participovala. Vyšetřovací komise Evropského parlamentu už dříve uvedla, že se přes Evropu uskutečnilo více než 1200 letů, z nichž 21 mělo mezipřistání v Praze. Kromě Prahy přistála letadla i dvakrát v Pardubicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám