Hlavní obsah

České policejní špičky spolu válčí

Právo, Radim Vaculík

Policejní prezident Petr Lessy se v úterý v rozhovoru pro Právo pustil do ostré kritiky náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka (48). Dokonce ho prý už osobně vyzval k rezignaci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Důvod? Vysoce postaveného policistu podle Lessyho dlouhodobě kryl před udáními a trestními oznámeními Rudolf Setvák, jeden z obviněných v kauze brněnského policejního gangu, který měl vydírat a účelově kriminalizovat podnikatele.

Setvák v letech 2004 až 2007 šéfoval brněnské pobočce tehdejší Inspekce ministra vnitra. Poté byl v rámci inspekce sesazen na řadový post. Když před dvěma lety u inspekce skončil úplně, byl to právě Vaněk, který ho ještě z pozice náměstka jihomoravské krajské policejní správy zaměstnal ve vysoké manažerské funkci.

Vaněk, o kterém se spekuluje, že by mohl Lessyho ve funkci policejního prezidenta nahradit, popírá, že by se dopustil něčeho nezákonného. Připustil ale, že Setváka v roce 2009 ustanovil šéfem odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál. Se Setvákem si prý ale vždy vykali.

Lessy střídal Vaňka

„Setváka jsem zdědil po Vaňkovi a teď mi to všechno docvakává, protože na Vaňka bylo iks oznámení a všechny šetřila brněnská pobočka inspekce, které Setvák tehdy šéfoval. Všechna pak skončila jaksi do ztracena, i když by vám řada lidí řekla, že za podezření, kterých se ta oznámení týkala, by už všichni ostatní byli propuštěni ze služebního poměru,“ řekl v úterý Právu Lessy.

Byl to právě on, kdo vystřídal v lednu 2010 Vaňka ve funkci náměstka jihomoravské policie, protože jeho předchůdce zamířil na stejný post do Zlínského kraje.

Lessy šel ale v úterý s podezřeními vůči Vaňkovi a Setvákovi ještě dál. „Jak byl v podstatě Setvákem krytý ten brněnský gang, tak nelze vyloučit, že kryl i nepravosti, které se týkaly Vaňka a dřívějších praktik na krajské správě. V každém případě to tam bylo hodně provázané a případ brněnského gangu se rozplétá dál, takže to klidně může zasáhnout do vyšších pater policie,“ naznačil Lessy.

Na dotaz Práva, zda mohl Vaněk jako tehdejší krajský náměstek pro vnější službu vědět či dokonce krýt samotný gang kolem bývalého policisty Michala Tofla, odpověděl Lessy celkem jednoznačně: „Samozřejmě vyloučit to nejde.“

Podle informací Práva se navíc Vaňkovo jméno opakovaně objevuje i ve spisech, které měl na inspekci v minulosti na starosti právě Setvák a jež nyní všechny analyzuje vedení této bezpečnostní složky. Ředitel inspekce Dušan Brunclík se k tomu ale nechtěl vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nijak vyjadřovat.

Krajský ředitel se ho zastává

Lessy doplnil, že policejní prezidium už před dvěma lety obdrželo anonymně podání týkající se několika možných Vaňkových prohřešků. Nijak s nimi ale nenaložilo a věc prý téměř vůbec neřešilo.

Několikastránkový dokument, který zřejmě sepsali někteří z řadových brněnských policistů, nyní podle Lessyho znovu prověřuje Úřad vnitřní kontroly.

„Největší neštěstí je, že ho (Vaňka) v podstatě velmi kryje Bedřich Koutný (šéf zlínské krajské policejní správy) a využívá k tomu všechny prostředky. Samozřejmě to budu řešit podle zákona o služebním poměru a na základě služebního hodnocení se ho snažit odvolat. Už jsem pana Vaňka při osobním rozhovoru vybídl, ať zváží svou rezignaci,“ uvedl Lessy.

Vaňkův tehdejší i nynější nadřízený Koutný tvrzení policejního prezidenta jednoznačně odmítl.

„Já žádného pana Vaňka nekryju. To jsou zase výstřely pana Lessyho a mě už to celkem unavuje, tyto jeho akce. Zaprvé nevím o žádných podivných aktivitách pana Vaňka a zadruhé nevím o tom, že by pan Setvák nějaké aktivity kryl,“ míní Koutný.

Sám Vaněk v úterý nejprve na otázku Práva, zda se v minulosti stýkal s Rudolfem Setvákem, odpověděl: „Já jsem ho neznal, však on byl na inspekci.“

"Potkávali jsme se jednou za půl roku"

Pak ale přece jen změnil názor a připustil, že Setváka před několika lety zaměstnal. „Stal se u nás vedoucím odboru, kam ho vybrala komise, která ho navrhla jako nejlepšího uchazeče. Já jako služební funkcionář jsem ho pak na to místo ustanovil,“ sdělil Právu Vaněk.

„Čestně vám tady říkám, že i když jsme se potkávali jednou za čtvrt roku, nikdy o mně neřekl ani půl slova. Informaci, že by na mě zametal nějaké věci, slyším poprvé,“ bránil se Vaněk.

„Doufám, že dobře sledujete, že po mně policejní prezident půl roku jde. Do teď jsem mlčel, ale začnu se bránit. Mám čisté svědomí. Jestliže tam na mě cokoli bylo, já jsem se určitě ničeho nedopustil,“ dodal Vaněk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám