Hlavní obsah

ISAF chce přestat předávat vězně Afgháncům, protože je mučí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Kábul

Mise ISAF v Afghánistánu zvažuje, že nebude předávat do některých afghánských věznic zadržené kvůli obvinění OSN, že se v nich mučí. O mučení informují v dosud nezveřejněné zprávě Spojené národy. Je v ní popsáno, jak vězně bili a dávali jim rány elektrickým proudem, uvedla v úterý BBC.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle zprávy jde o věznice provozované afghánskou policií a zpravodajskými službami.

Zástupci mise ISAF se sešli s představiteli afghánského Národního ředitelství pro bezpečnost, což je afghánská tajná služba. Varovali ji, že mohou v sedmi provinciích přestat předávat vězně.

V provincii Kandahár už s předáváním přestali. V provinciích Chóst na jihovýchodě, Takchár na severu a Herát na západě, kde se vězni předávají tajné službě, by se tak mohlo stát stejně jako v Uruzgánu a v Kudnúzu, kde se předávají do rukou policie.

Už loni britské ministerstvo obrany souhlasilo, že přestane předávat vězně do věznic tajné služby v Kábulu. V provincii Hílmand jsou předáváni, ale za přísného dozoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám