Hlavní obsah

Expremiér Topolánek se uchází o post šéfa Teplárenského sdružení

Bývalý premiér Mirek Topolánek se v pondělí bude ucházet o post v čele Teplárenského sdružení. To hájí zájmy provozovatelů tuzemských tepláren. Topolánek by mohl do sdružení přinést své kontakty z politiky i odborné znalosti. V současnosti působí ve funkci ředitele společnosti VAE Controls Group se zaměřením na energetiku a infrastrukturu.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý předseda vlády a ODS Mirek Topolánek

Článek

Po odchodu z politiky se také loni ucházel o místo generálního ředitele Mezinárodní agentury pro energii (IEA), kandidaturu ale nakonec stáhl.

Po odchodu z politiky se také loni ucházel o místo generálního ředitele Mezinárodní agentury pro energii (IEA), kandidaturu ale nakonec stáhl.

Teplárenství se v současnosti potýká s řadou problémů a osobnost bývalého předsedy vlády by mu podle médií mohla pomoci. Teplárnám hrozí v budoucnu nedostatek uhlí, což zvýší ceny tepla. Sektor se v příštích letech také bude muset vyrovnat s přísnějšími požadavky na ekologický provoz a s nakupováním emisních povolenek.

Topolánek na v Českém rozhlase v pondělí připomněl, že funkce v čele sdružení je čestnou a tedy bezplatnou. Zároveň dodal, že teplárenství je ohroženým oborem a jeho problémy by se mohly odrazit v růstu cen pro spotřebitele. Zmínil přitom i klíčovou otázku, na níž je třeba odpovědět, a tou je cena uhlí a případné prolomení stávajících těžebních limitů.

Pokud bude Topolánek zvolen, nahradí ve funkci bývalého ředitele Teplárny Brno Alexeje Nováčka. Ten sdružení před časem opustil.

Reklama

Výběr článků

Načítám