Hlavní obsah

Klaus má být hlava státu, a ne zábavný provokatér, míní Schwarzenberg

Novinky, jim

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) se v neděli v Otázkách Václava Moravce pustil do ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) kvůli kritice zahraniční politiky ze strany prezidenta Václava Klause. Ten ji strhal před českými velvyslanci a poté si stěžoval, že Schwarzenberg na to nereagoval. Šéf TOP 09 k tomu řekl, že ho Klaus projevem pobavil, ale vůči jiným státům jako například Řecku by měl více dbát na svou pověst hlavy státu, a ne zábavného provokatéra.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Tady se nabízí otázka, jakou autoritu má ministerstvo zahraničí. Před velvyslanci vystoupil prezident a zpochybnil koncepci zahraniční politiky a smetl ji. Vy jste na to nereagoval, to je otázka autority,“ zdůraznil Zaorálek. Připomněl také nedávný konflikt Klause s řeckým premiérem Jorgosem Papandreuem, podle něj byla Klausova reakce „potrefená husa nejvíc kejhá“ neomalená.

Schwarzenberg odvětil s tím, že více názorů se prezentuje i v jiných zemích, ale rozhodující je jeho koncepce schválená vládou. K přednášce Klause poznamenal, že projev před velvyslanci má prezident každoročně. „On mě sepsul, což mě velice pobavilo. Proč bych měl brečet? Jeho názor mu nebudu brát, je to normální, vystupuje jako hlava státu. Když skončil, vystoupili velvyslanci, a pak byl další program,“ konstatoval ministr zahraničí.

Podle svých slov považoval za nezdvořilé říct stovce velvyslanců, že jeho prohlášení považuje za zavádějící a liché. Nicméně i s ohledem na nedávný konflikt Klause s řeckým premiérem dodal, že „prezident by měl dbát více o svou pozici coby hlavy státu než jako zábavného provokatéra“. „Prezidenti jinde ve světě, protože se drží jakýchsi nepsaných pravidel, nejsou zváni na tolik přednášek jako náš. Ale ten náš tam chodí,“ doplnil.

Ministr také v pořadu na ČT  komentoval Klausova slova, jimiž ho prezident počastoval v pátek, protože se mu nelíbilo, že Schwarzenberg s podřízenými diplomaty nepolemizoval. „Toho on schopen není. Je bohužel schopný utrousit nějakou poznámku prvnímu novináři, kterého potká. A to je jednání, které moc aristokraticko-knížecí není,“ řekl Klaus. [celá zpráva]

"Útoky připravují Klausovi půdu pro novou stranu"

„Popravdě, to není problém, kterým se zabývám. Chovám se úředně,“ řekl Schwarzenberg a na otázku, zda spolu komunikují stejně i při soukromých jednáních, odpověděl, že bez přítomnosti televizních kamer to chodí jinak.

„Je to promyšlený útok, je to promyšlená palba kvůli událostem, které se budou dít v roce 2013,“ řekl šéf TOP 09 a připomněl, že Klaus chce po skončení svého mandátu zůstat v politice, takže již začal budovat novou stranu pro případ, že by ho ODS nechtěla mít za šéfa.

„On je dobrým pozorovatelem, sleduje dění v EU, ve Francii, v Dánsku. Předpokládám pravděpodobně právem, že nová strana bude postavena na silně národoveckých názorech, že z EU pochází veškeré zlo, a proto kolem sebe soustředí všechny ty skupiny, a proto musí vystrnadit politiky, kteří by ze středu, zprava mohli ohrozit jeho plány,“ analyzoval Schwarzenberg.

"Do Vatikánu musí zkušení diplomaté, ne Forejt"

Předseda TOP 09 se s Klausem nedávno nepřímo střetl, když jeho strana začala bojkotovat jednání vlády kvůli vysoce postavenému úředníkovi ministerstva školství Ladislavu Bátorovi, jehož na post navrhl Hrad. Podle TOP 09 je Bátora extremista a dosáhli jeho přeřazení. Bátora předsedá iniciativě Akce D. O. S. T., která balancuje na pomezí krajní pravice.

Šéf diplomacie mimo jiné připustil, že i k němu se donesly zvěsti, že Klaus by rád prosadil na post velvyslance ve Vatikánu ředitele protokolu Kanceláře prezidenta Jindřicha Forejta. „Většinou tam jsou seniorní diplomaté s velkou zkušeností, není to čistě protokolární místo. Je-li diplomat schopný, tak se tam doví více než v hlavním městě,“ řekl ke jmenování Forejta Schwarzenberg. Na otázku, zda k tomu může dojít jen přes jeho mrtvolu, odpověděl: „Doufám, že už není připravena popravčí četa.“

Reklama

Výběr článků

Načítám