Hlavní obsah

Ikea počítá škody, hrozba bombou firmu stála desítky miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pobočky obchodního řetězce s nábytkem Ikea v sobotu už v celé zemi opět otevřely. Provoz byl v některých přerušen poté, co v Ikei na pražském Zličíně byla v pátek nalezena výbušnina. Policie poté nechala evakuovat všechny pobočky. Ztráty z nuceného přerušení prodeje se vyšplhaly podle mluvčího firmy Petra Chadraby na desítky miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Policisté hlídkovali u místa, kde byl nalezen výbušný systém.

Článek

"Policie České republiky v průběhu včerejšího (pátečního) odpoledne provedla v Praze, Brně i Ostravě kontrolu a shledala obchodní domy IKEA bezpečnými. Všechny čtyři prodejny dnes otevřely ve standardní otvírací době," řekl v sobotu mluvčí. Dodal, že brněnská prodejna se pro zákazníky otevřela už v pátek večer.

Přerušení provozu v jednotlivých obchodech trvalo čtyři až téměř osm hodin. "Ekonomické škody zatím úplně přesně vyčísleny nemáme, ale předběžně je odhadujeme na několik desítek miliónů korun," sdělil mluvčí.

Podle Chadraby firma po pátečních událostech přijala zvýšená bezpečnostní opatření, ale bližší podrobnosti o nich nechce zveřejňovat. "Bezpečnost zákazníků a zaměstnanců je pro IKEA prioritou," řekl mluvčí.

Evakuace Ikey kvůli bombové hrozběVideo: Novinky

O nálezu výbušniny ve Zličíně informoval policii v pátek kolem 12:30 pracovník ostrahy, který nalezený předmět přemístil z odpadkového koše do kontejneru v nedalekém nákladovém prostoru. Policisté pak z bezpečnostních důvodů okolí uzavřeli a pyrotechnik nalezený předmět zneškodnil. Policie žádný další nástražný výbušný systém neobjevila. Podle policejní mluvčí Pavly Kopecké vyšetřuje policie i možné podezření z neodborné manipulace s výbušninou. [celá zpráva]

Případ převzal ÚOOZ

Nálože či podezřelé balíčky někdo v květnu nastražil v obchodech IKEA v Belgii, Nizozemsku a ve Francii. Původně policisté informovali, že evakuace prodejny není nutná. Odpoledne ale situaci přehodnotili. Kolem 16:00 zahájili evakuaci pražských obchodů IKEA ve Zličíně a Černém Mostě, zhruba o 30 minut později vyklidili i obchody v Brně a Ostravě. Jen v Praze musely obchody opustit stovky lidí.

Případ v pátek večer převzal Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Kriminalisté jej vyšetřují jako trestný čin obecného ohrožení, za který pachateli hrozí až osm let odnětí svobody. "Policie se bude věcí velmi pečlivě zabývat, protože je to citlivá záležitost," řekla v sobotu policejní mluvčí Eva Stulíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám