Hlavní obsah

Všechny obchodní domy Ikea v ČR byly evakuovány kvůli výbušnině

Právo, Radim Vaculík, Hynek Paštěka. Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podezřelý balíček byl v pátek kolem poledne nalezen v kontejneru obchodního domu Ikea na pražském Zličíně. Podle informací Práva člen ochranky obchodu na balíčku, který vypadal jako oplechovaný budík, přestřihl dráty a odnesl jej do nákladových prostor obchodu. Přivolaný pyrotechnik se tohoto postupu zhrozil, neboť se skutečně jednalo o výbušninu.

Evakuace Ikey kvůli bombové hrozběVideo: Novinky

 
Článek

Policie odpoledne po nálezu výbušného systému preventivně nařídila evakuaci všech čtyř obchodních domů Ikea v České republice, v Praze na Černém mostě a ve Zličíně, a také v Brně a v Ostravě. Jen v Praze byly evakuovány stovky lidí.

„V tuto chvíli mohu pouze říci, že odpoledne byl v okolí obchodního domu Ikea nalezen podezřelý předmět. Kontaktovali jsme Policii České republiky a od té chvíle spolupracujeme při vyšetřování případu,“ řekl po incidentu Právu tiskový mluvčí Ikea Česká republika Petr Chadraba.

"Vzhledem k situaci v zahraničí v minulých letech jsme informovali zahraniční partnery o preventivním opatření české policie," řekla ČTK mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

V Ostravě policisté evakuovali obchodní dům i přilehlé parkoviště, evakuovány byly řádově stovky lidí. Následně proběhla bezpečnostní prohlídka objektů. „Akce byla ukončena v půl osmé večer s negativním výsledkem,“ řekla dále Právu mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková s tím, že nasazeno bylo přes padesát policistů, včetně psovodů a pyrotechniků.

Prohlídky v pražských obchodních domech Ikea byly ukončeny kolem 20. hodiny, obchody však kvůli úklidu znovu otevřou až v sobotu ráno. Stejně tomu bude i v Ostravě. Do brněnské Ikey se zákazníci mohli vrátit už po 19. hodině. Všechny pobočky řetězce se ukázaly jako bezpečné.

U Ikey na Zličíně byla nalezena bombaVideo: Novinky

Na Zličíně člen ochranky zasáhl sám

Podle informací Práva z důvěryhodného zdroje našel podezřelý balíček pracovník úklidové služby obchodního domu Ikea. Upozornil na něj tamní ochranku. Zaměstnanec bezpečnostní agentury údajně balíček vytáhl, přestřihl některé z drátů a odnesl jej do nákladových prostor obchodního domu.

Foto: Petr Horník, Právo

Policisté u odpadkového koše, kde byl umístěn výbušný systém.

Následně přivolaný pyrotechnik se na místě zhrozil toho, jak bylo s balíčkem zacházeno, protože skutečně šlo o výbušninu. Policie proto uzavřela nejbližší okolí, ale zpočátku nikoho neevakuovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Policií ohraničené místo u obchodního domu Ikea v Praze, kde byl nalezen výbušný systém.

"Pyrotechnik nález odborně prohlédl a zkonstatoval, že jde skutečně o nástražný výbušný systém, který vykazuje znaky možné iniciace. Na místě jej proto bezpečně zlikvidoval a převezl ke zkoumání. Evakuace osob tak nebyla nutná," informovala těsně po incidentu mluvčí pražských policistů Eva Stulíková.

Foto: Petr Horník, Právo

policisté hlídkují u místa, kde byl nalezen výbušný systém.

Kriminalisté případ vyšetřují jako trestný čin obecného ohrožení, za který pachateli hrozí tři až osm let vězení. Policie vyšetřuje také podezření z neodborného zacházení s výbušninou.

Ikea byla terčem útoků v zahraničí

Případ není prvním, kdy by někdo k obchodnímu domu Ikea umístil nálož. Posledního května tohoto roku našli pyrotechnici výbušninu ve třech prodejnách po Evropě. Nálože v belgickém Gentu, nizozemském Eidhovenu a francouzském Lommu u Lille si podle pyrotechniků byly podobné.

Byly umístěny pod paletami se zbožím. V Gentu dvě explodovaly, v Eidhovenu se je podařilo včas odhalit. Explodovala jen nálož před obchodním domem v odpadkovém koši. [celá zpráva]

Pumové útoky na Ikeu

  • 16. 6. 2011– exploze nálože v Drážďanech (Německo), dva zranění
  • 31. 5 2011 – exploze náloží v Gentu (Belgie),  Eindhoven (Nizozemsko) a Lille (Francie)
  • 12. 3. 2009 – hrozba Ikea v Amsterdamu ze strany islamistů, jedna žena odsouzena
  • 4. 12. 2002 – nálože v Amsterdamu a Sliederichtu (Nizozemsko), druhá zranila dva policisty

O 14 dní později v německých Drážďanech explodovala nálož dvě hodiny před koncem zavírací doby v oddělení kuchyňských potřeb. Dva lidé byli zraněni. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám