Hlavní obsah

T-Mobile výrazně zrychlil internet přes pevnou linku, ceny zůstanou stejné

Novinky, mif

Společnost T-Mobile rozšířila svou nabídku internetového připojení o technologii VDSL, která umožní proti aktuálně využívanému ADSL výrazné zrychlení připojení přes pevnou linku. Cena za rychlejší přístup k webu přitom zákazníky vyjde na stejnou cenu jako pomalejší ADSL. Uvedla to mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Technologie VDSL dosahuje rychlosti 42 Mb/s v příchozím (download) a až 16 Mb/s v odchozím (upload) směru. Ale to pouze v laboratorních podmínkách, v praxi budou rychlosti jiné.

Koncovým zákazníkům umožní VDSL připojení o rychlosti až 25 Mb/s pro download a 2 Mb/s pro upload. V České republice ji ale nebudou moci využít všichni. Na rozdíl od ADSL totiž klade novinka větší důraz na vzdálenost od ústředny, využít ji tedy budou moci pouze uživatelé vzdálení maximálně 1,3 km. Standard ADSL přitom byl dostupný i ve vzdálenosti 4,3 km. Přesto by na technologii VDSL měla dosáhnout zhruba polovina uživatelů.

Technologie VDSL ale není zpětně kompatibilní s ADSL připojením. Aby mohli zákazníci používat rychlejší internet, budou muset vyměnit své stávající internetové modemy za nové, které budou VDSL podporovat.

"Pro využití VDSL připojení potřebují zákazníci nový modem, který podporuje tuto technologii. Od 1. září je v nabídce ZyXEL P-870HN-53b. Ten si kromě VDSL poradí i s ADSL2 a mimo jiné nabízí WiFi či integrovaný firewall. Při uzavření smlouvy jej lze pořídit již za 499 Kč. Základní cena činí 1 799 Kč," uvedla Kemrová.

Ceny VDSL připojení od T-Mobilu si můžete prohlédnout v následující tabulce:

TarifInternet na doma/do firmy
Max. rychlostCena bez DPHCena s DPH
Internet Standard – k pevné linceaž 16 Mbit/s399,00478,80
Internet Premium – k pevné linceaž 25 Mbit/s599,00718,80
Internet Standard – bez pevné linkyaž 16 Mbit/s582,50699,00
Internet Premium – bez pevné linkyaž 25 Mbit/s707,50849,00

VDSL internet začala nabízet v květnu také Telefónica O2. Tehdy nemohli ale na rychlejší standard přejít všichni zákazníci, protože na VDSL technologii nebyly připraveny všechny ústředny operátora. Například lidé z pražských Vinohrad mohli VDSL internet od O2 využívat až od srpna. [celá zpráva]

Ani společnost Vodafone neopomněla začlenit VDSL internet do své nabídky. Nejmladší z operátorů ale rychlejší internet nabízí výhradně pro firemní klientelu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám