Hlavní obsah

Syrští vojáci pálili do demonstrantů i na svátek konce ramadánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská armáda zabila na několika místech země celkem sedm lidí, když zahájila palbu do davu protivládních demonstrantů v době, kdy lidé začali na ulicích slavit svátek íd al-fitr, jímž končí postní měsíc ramadán. Střelbu do lidí vojáci spustili po ranních modlitbách.

Článek

Zabití pocházejí z provincie Dará na jihu země, kde protivládní protesty v půlce března propukly, a z Homsu v centrální části Sýrie. Střelba se podle agentury AP ozývá i na předměstí hlavního města Damašku..

V provincii Dará zabili vojáci šest lidí, když napadli demonstranty v obci Hará a ve městě Inchíl. Jeden muž zahynul v Homsu.

Další desítky lidí byly po celé zemi zraněny. Režim se bojí, že by svátek mohl roznítit další vlnu protestů. Muslimové během prvního dne svátku íd al-fitr navštěvují hroby svých blízkých. od začátku protestů zahynulo přes 2200 lidí.

"Nepropukne žádná radost, dokud je krev mučedníků ještě teplá," uvádí k oslavám, kdy se běžně lidé i obdarovávají, prohlášení povstaleckého koordinačního výboru v Dará.

V pondělí syrští vojáci za podpory obrněných vozidel a další techniky pronikli do Hittu, města ležícího v blízkosti severní hranice Libanonu. Trojici lidí připravili vojáci o život ve východním městě Bukamal u hranic s Irákem při raziích namířených proti odpůrcům režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám