Hlavní obsah

Světová ekonomika by do recese spadnout neměla, předpovídá MMF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své aktualizované prognóze, kterou zveřejní příští měsíc, nepředpovídá recesi světové ekonomiky. Hospodářská rizika však rostou. Uvedl to první náměstek výkonné ředitelky MMF John Lipsky v rozhovoru pro televizi CNBC.

Foto: Jim Hyoung, Reuters

Zástupce ředitele Mezinárodního měnového fondu John Lipsky

Článek

Lipsky rovněž vyzval Spojené státy a Evropu, aby přišly s věrohodnými rozpočtovými plány pro středně dlouhé období, a posílily tak důvěru ve svou schopnost snížit zadlužení. Stoupající ekonomická rizika totiž podle něj odrážejí právě nedostatek důvěry ve schopnost politiků udržet dluhy pod kontrolou.

Americký prezident Barack Obama v pátek podle Bílého domu telefonicky hovořil s ředitelkou MMF Christine Lagardeovou o hospodářských otázkách. Shodli se na tom, že světová ekonomika potřebuje další kroky na podporu růstu v krátkém období, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu v pátek oznámilo, že ekonomika USA ve druhém čtvrtletí stoupla pouze o procento namísto původně odhadovaných 1,3 procenta. Revidované údaje podle agentury AP pravděpodobně posílí obavy, že největší světové ekonomice hrozí další recese.

Z nedávného průzkumu agentury AP mezi předními ekonomy nicméně vyplývá, že hospodářská recese ve Spojených státech není v příštích 12 měsících pravděpodobná. Podle průzkumu však nelze očekávat ani výraznější zlepšení stavu americké ekonomiky.

Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke v pátek uvedl, že banka bude příští měsíc zvažovat možnosti další měnové stimulace slabé ekonomiky a zaměstnanosti. Žádné konkrétní kroky však nenaznačil.

Spotřebitelská nálada v USA podle průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity v srpnu klesla, protože spotřebitelé ztratili důvěru ve schopnost politiků odvrátit hrozbu další hospodářské recese.

Reklama

Výběr článků

Načítám