Hlavní obsah

Kaddáfího syn nabídl příměří

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Saadí se nabídl, že zprostředkuje zastavení bojů v hlavním městě Tripolisu. Nabídku přednesl v e-mailech korespondentovi stanice CNN Niku Robertsonovi.

Článek

Rebelové v neděli oznámili, že Saadího zadrželi, ale stejně jako jeho bratři Sajf a Muhammad jim později utekl. V e-mailové korespondenci s reportérem Saadi uvedl, že chce jednat o příměří s USA a NATO.

„Pokusím se zachránit své město Tripolis a dva milióny lidí, kteří v něm žijí... Jinak bude Tripolis navždy ztracen jako Somálsko,“ napsal Saadí. Nebude-li palba zastavena, město se podle něj brzy promění v „moře krve“.

Osmatřicetiletý Saadí je třetím Kaddáfího synem. Patřil k otcovu nejbližšímu kruhu, je bývalým mezinárodním fotbalistou, investorem do četných hollywoodských filmů, ale i velitelem plukovníkových zvláštních sil.

Vláda rebelů se k jeho nabídce zatím nevyjádřila. Zástupci libyjské vlády v minulých měsících učinili několik nabídek příměří, což ale povstalci odmítali, dokud se Kaddáfí nevzdá moci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám