Hlavní obsah

Ruská nákladní loď nedolétla k ISS, zřejmě se zřítila na Sibiř

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Spojení s ruskou nákladní lodí Progres, která letěla k mezinárodní vesmírně orbitální stanici ISS, bylo ve středu ztraceno. Potvrdil to podle BBC ruský úřad pro vesmír Roskosmos. Raketa se zřejmě zřítila. Nákladní loď bez posádky měla dopravit na ISS 1,5 tuny zásob.

Článek

Porucha Progresu ukazuje, v jak komplikované situaci se ocitla ISS poté, co Spojené státy vyřadily ze služby raketoplány. ISS je nyní zásobována jen ruskými automatickými loděmi.

Progres odstartoval z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve 14 hodin.

Nosná raketa Sojuz přestala pracovat příliš brzo, uvedl Roskosmos. V důsledku toho se loď Progres M-12M nedostala na plánovanou oběžnou dráhu. Podle zdroje agentury Interfax se loď zřítila do oblasti Sibiře.

"Nákladní loď Progress M-12M nedosáhla správné oběžné dráhy," sdělil Roskosmos v komuniké a vysvětlil, že problém se objevil po 325 sekundách letu. "Podle předběžných údajů nastala porucha v systému motorů," dodal Roskomos, který neuvedl, zda je raketa nenávratně ztracena.

Je to už druhá ruská raketa, která selhala během jediného týdne. První byla  raketa Proton, která měla vynést telekomunikační satelit.

Šlo o 44. let Progresu k ISS.

Reklama

Výběr článků

Načítám