Hlavní obsah

Nečas: Absence ministrů za TOP 09 byla neomluvitelná a nepřijatelná

• Aktualizováno
Novinky, jas

Premiér Petr Nečas (ODS) se ve středu ostře pustil do ministrů za TOP 09, kteří kvůli působení Ladislava Bátory na ministerstvu školství absentovali na jednání kabinetu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Nečas uvedl, že jejich absence byla "neomluvitelná a nepřijatelná". Premiér dodal, že kvůli sporu o jednoho subalterního úředníka (Bátoru) nemůže koaliční strana blokovat jednání vlády.

Nečas připomněl, že kromě ministra zahraničí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který čerpá řádnou dovolenou a byl omluven, chyběli ostatní ministři bez omluvy.

Neúčast jsme omluvili, zní z TOP 09

S tím nesouhlasí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. "Jednoznačně odmítám tvrzení pana premiéra, že se ministři TOP 09 řádně neomluvili z dnešního jednání vlády. Jednací řád vlády nestanoví písemnou formu omluvy ministrů z jednání vlády," konstatoval.

"Omluva ministrů za TOP 09 byla přednesena ústně na minulém jednání vlády, je součástí zvukového záznamu, a to včetně zdůvodnění neúčasti, tedy plně v souladu s platným jednacím řádem vlády," vysvětlil ministr.

Politická ochrana neonacistů na vysokých pozicích v ministerstvech je důvod více než odůvodněný.
Miroslav Kalousek

Také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se odvolával na zvukový záznam s tím, že má stejnou sílu jako písemná omluva.

"Já považuji naši účast za omluvenou a řádně zdůvodněnou. Ten důvod je více než pádný, protože při vší úctě k práci vlády politická ochrana neonacistů na vysokých pozicích v ministerstvech je důvod více než odůvodněný," sdělil Právu Kalousek.

Norma vznikala čtyři roky, připomíná Kalousek

Kalouska se také dotkl výrok premiéra, kterým reagoval na informaci o tom, že ministr přivítal schválení daňové reformy, když prohlásil: "To se mu to vítá, když to nemusel odpracovat."

"Všichni, kdo o tom něco vědí, také ví, že je to výsledek intenzívní práce mnoha lidí od roku 2007. Jestli po třech letech usilovné dřiny pan premiér řekne, že jsem si to neodpracoval, tak to je výrok, který mohu přisoudit jen horku a dusnu," reagoval Kalousek.

Jak řekli ministři TOP 09, byli během středečního dopoledne na svých úřadech a pracovali na běžné agendě.

Věc hodlám řešit, zlobil se premiér

Nečase rozhořčilo i to, že na programu byla zásadní daňová reforma, kterou předkládal právě ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek. Reforma byla nicméně přijata. [celá zpráva]

Ohledně Kalouska, který schválení reformy uvítal, si Nečas neodpustil jízlivou poznámku. "To se mu to vítá, když si to nemusel odpracovat," konstatoval premiér.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

"Jak by dopadl běžný občan ČR, kdyby přestal chodit do práce proto, že se mu jeho kolega nelíbí?" dotázal se Nečas a konstatoval, že celou věc hodlá řešit. Svůj postoj však nehodlá dotčeným ministrům sdělovat přes média.

Na dotaz, zda na jednání panovala bez účasti ministrů za TOP 09 jiná atmosféra, Nečas konstatoval, že "mezilidská chemie funguje všude". Blíže to nechtěl komentovat, neboť by to považoval za "laciné a nesmyslné".

Ministři za TOP 09 poslali na jednání kabinetu své náměstky proto, že se strana cítí dotčena výroky Ladislava Bátory, který  působí coby personální šéf na ministerstvu školství, a jenž se nevybíravě vyjádřil o jejich předsedovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám