Hlavní obsah

Kaddáfího syna Sajfa nezadrželi rebelové, Tripolis je pro ně past, tvrdí

Novinky,
Tripolis
Aktualizováno

Kaddáfího syn Sajf Islám neskončil v rukou rebelů, jak se chvástali. V noci na úterý se potvrdila zpráva libyjské státní televize, že Sajf Islám vede proti nim boj. Osobně mluvil s reportérem BBC Matthewem Pricem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sajf Islám hovoří s Tripolisu s novinářiVideo: Reuters

 
Článek

"Zlomili jsme rebelům páteř,“ řekl Sajf Islám, podle kterého se Tripolis proměnil v past pro vzbouřence. „Připravili jsme jim horké chvilky, takže vítězíme," řekl Sajf Islám, který přišel do hotelu Rixos, kde jsou ubytováni zahraniční novináři.

"Včera a dnes jsem viděli, jak libyjský lid drží pospolu - muži a ženy, aby zlomili páteř rebelů, krys a gangů. Nyní uskutečníme projížďku po horkých oblastech Tripolisu, abyste viděli, že situace je dobrá a vše se vede. Chceme opět ujistit svět, že díky Bohu je situace v Libyi skvělá," prohlásil podle televize CBS.

Působil sebevědomě a byl napumpovaný adrenalinem. „Tripolis je pod naší kontrolou,“ uvedl na závěr.

Ohledně zatykače, který na něj vydal soud v Haagu (ICC), řekl: "Rozmáčknout ten zločinný soud."

Foto: Paul Hackett, Reuters

Kaddáfího syn Sajf Islám hovoří k novinářům v hotelu Rixos

Sajf Islám také potvrdil, že Muammar Kaddáfí je v Tripolisu. Po návštěvě hotelu s sebou vzal tři zahraniční novináře do Kaddáfího komplexu Báb Azízíja. Zda se tam Muammar Kaddáfí ukrývá, ale jasné není. Spekulovalo se, že je mimo Tripolis.

 Zmatek v Tripolisu

Kdo ovládá Tripolis, je obtížné říci, rebelové tvrdí, že mají v rukou 80 procent rozlohy, přičemž v pondělí v jeden okamžik uváděli, že ovládají 95 procent plochy metropole.

Mluvčí Kaddáfího vlády Musa Ibrahím říká, že plukovník ovládá tři čtvrtiny města. Situace je složitá, protože obě strany podnikají krátké výpady do oblastí pod kontrolou nepřítele a u mnohých čtvrtí vůbec nelze říci, kdo ji má v rukou.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Kaddáfího příznivci před komplexem Báb Azízija.

V každém případě silná uskupení Kaddáfímu věrných jednotek rebely zatlačila dál od centra města. [celá zpráva]

Rebelům se podařilo ovládnout budovu státní televize a letiště. [celá zpráva]

Po obsazení letiště prozatímní vláda vzbouřenců v Benghází halasně oznámila, že ve středu přiletí do Tripolisu sestavit novou vládu. Zatím ale není jasné, zda letiště bude natolik bezpečné, aby se to uskutečnilo.

Rebelové při útoku na Tripolis využili toho, že se k městu o víkendu blížili ze tří stran. Posily pak dorazily po moři. Zřejmě však ani ty nestačily. Rebelové v pondělí uvedli, že čekají na přísun dalších jednotek.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Kaddáfího syn Sajf Islám se zdraví s příznivci.

Reklama

Výběr článků

Načítám