Hlavní obsah

Nedělejte z EU „transferovou unii“, varuje Bundesbanka

Frankfurt

Německá centrální banka Deutsche Bundesbank důrazně varovala před přeměnou Evropské unie v "transferovou unii" a upozornila, že červencová dohoda ze summitu eurozóny jde právě tímto směrem. Dohoda z 21. července sníží pobídky vlád k vedení zdravých rozpočtů a oslabí disciplínu, uvedla Bundesbanka v pondělní měsíční zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Deutsche Bundesbank Jens Weidmann

Článek

Bundesbanka je hlasitým odpůrcem vnější podpory zemím eurozóny v čele s Řeckem, které upadly do dluhové krize, a její kritika záchranných snah EU je v této zprávě zatím nejostřejší. Jednotlivé země by primárně měly dopady své nedisciplinované fiskální politiky nést samy a jejich důsledky by se neměly rozdělovat na ostatní členy měnové unie.

Červencová dohoda, která umožňuje Evropskému fondu finanční stability kupovat na sekundárním trhu státní dluhopisy, míří podle Bundesbanky k transferové unii, v níž by finančně zdravé státy trvale financovaly ostatní.

Bundesbanka uvedla, že schválené kroky snižují motivaci zemí, které dostávají finanční pomoc, k ekonomickým reformám a co nejrychlejšímu ozdravení státních financí.

Prezident Bundesbanky Jens Weidmann byl tento měsíc jedním ze čtyř členů rady Evropské centrální banky (ECB), kteří se postavili proti tomu, aby ECB začala nakupovat španělské a italské dluhopisy. Podle červencové dohody eurozóny by ECB měl v těchto nákupech nahradit záchranný fond eurozóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám