Hlavní obsah

Tálibán připomněl den nezávislosti smrtícím útokem na Britskou radu

Novinky, rei
Kábul
Aktualizováno

Kancelář kulturní organizace Britské rada v Kábulu se v pátek, kdy si Afghánistán připomíná výročí vyhlášení nezávislosti na britské koloniální moci z roku 1919, stala terčem útoku radikálů z Tálibánu. Útočníci zabili 12 lidí, uvedla BBC. Útočníci na chvíli budovu ovládli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán připomněl den nezávislosti smrtícím útokem na Britskou raduVideo: Reuters

 
Článek

Po přinejmenším třech výbuších vzali budovu útokem ozbrojenci a střelba se z místa ozývala ještě po několika hodinách. Zdroje z tajných služeb BBC potvrdily, že šlo o třífázový útok.

Nejprve se krátce po půl šesté ráno odpálil sebevražedný útočník na náměstí v západní části města, aby odvedl pozornost policie od klíčové křižovatky. O deset minut později najel řidič s autem naloženým výbušninami do vchodu budovy Britské rady a také nálož odpálil.

Během nastalého zmatku a evakuace zaútočilo několik mužů vyzbrojených puškami, granátomety i kulomety. „Mají dost zbraní a munice na celý den,“ citovala BBC afghánské policejní zdroje.

Jejich útok si vyžádal smrt osmi afghánských vojáků a jednoho novozélandského. Zahynuli i tři afghánští strážci. Zraněno bylo několik nepálských vojáků, kteří dříve sloužili v jednotce Ghurků. Žádný Brit nepadl.

V dlouhé přestřelce se podařilo zlikvidovat čtyři útočníky, kteří budovu načas ovládli.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Afghánští policisté vynášejí zraněného Brita z kanceláře Britské rady v Kábulu.

Jedna ze stěn budovy se zřítila a pohřbila množství místních policistů. Přestřelky s bezpečnostními silami se ozývaly i ze  sousedství. Afgháncům přispěchali na pomoc britští a novozélandští vojáci.

Mluvčí povstalců z Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid potvrdil souvislost útoku proti Britům, kteří „znovu vpadli do naší země“, s 92. výročím získání nezávislosti.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Afghánským silám přispěchali na pomoc britští vojáci.

Reklama

Výběr článků

Načítám