Hlavní obsah

Symbolem brutality syrských vojsk se stala smrt 2,5leté holčičky

– Damašek
Novinky,

Brutalitu syrských vojsk nasazených při potlačování opozičních demonstrací ukazuje osud 2,5leté holčičky Uly Džablavíové, o němž informovala CNN. Když se rodina Uly snažila v neděli ujet z města, zasáhla děvčátko do oka kulka. Amatérské video ji zachycuje ležící v krvi na chodníku, druhé video pak připravenou a omytou k pondělnímu pohřbu.

Článek

Na druhém záznamu je vidět rozevřený látkový pytel, obličej dítěte je již očištěn od krve a zasažené oko je zakryté. Ve chvíli, kdy ale ruce sejmou obvaz z jejího oka, je vidět černorudou ránu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Dívku zasáhla kulka vypálená bezpečnostními silami, když se s ní v neděli pokusili rodiče ujet ze čtvrti Ramal, která byla centrem demonstrací. Jejich auto se stalo terčem palby.

Podle protivládních aktivistů ji zastřelily bezpečnostní síly. Tvrdí, že do ramene byl zasažen i její otec, který byl údajně také zatčen. Syrské úřady se k tragické smrti děvčátka nevyjádřily.

Rodina přitom dbala pokynů syrských úřadů, které nařídily všem v Ramalu, aby jej opustil. Odejít museli i palestinští uprchlíci. [celá zpráva]

Na videu jeden hlas křičí: „Byla ještě dítě. Zabil ji Bašár Asad, to zlo.“ Další dodává: „To jsou reformy Bašára Asada.“ Syrský prezident slíbil reformy a politický systém více stran, současně ale pokračuje v brutálním pokračování opozice, proti které nasazuje tanky a obrněné transportéry.

Latakíju ostřelovaly nejen tanky, ale také dělové čluny.   [celá zpráva]

Zásahy syrských sil si prozatím vyžádaly podle odhadů na 2000 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám