Hlavní obsah

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila růst

Novinky, pit
Praha

Tuzemská ekonomika v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,4 procenta. V porovnání s předchozím čtvrtletím však zaznamenala růst pouze o 0,2 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Analytici podobná čísla očekávali.

Článek

Česká ekonomika tak reaguje na zpomalování světových ekonomik, hlavně Německa, na které je silně navázána. „Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně pouze o 0,1 % a meziročně přidala 2,8 %, očekávání byla vyšší,“ připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Podle ČSÚ zdrojem růstu zůstává zahraniční obchod, jeho příspěvek se ale snižuje. Naopak negativně působí spotřeba domácností, které stále utrácejí málo, a také státního sektoru, kde došlo k avizovaným úsporám.

Světová ekonomika ochlazuje

Zklamání v minulém týdnu přinesla i zpráva o HDP z Francie. Na eurozónu dopadá ochlazení světové ekonomiky a dluhová krize. „Pro českou otevřenou ekonomiku je nemožné zůstat ostrůvkem růstu mezi dalšími evropskými státy, které zpomalují,“ uvedl Šimek.

Foto: ČTK

Částečně se podle Šimka zřejmě na druhém čtvrtletí projevila i katastrofa ve Fukušimě, která přinesla propad v Japonsku a následně v dalších světových ekonomikách především výpadkem náhradních dílů do automobilů, což se u nás projevilo v dubnové průmyslové výrobě.

„Ani ve zbytku roku se nedá čekat rychlejší růst, na českou ekonomiku bude dopadat ochlazování světové ekonomiky,“ domnívá se Šimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám