Hlavní obsah

Kaddáfí do boje nasadil rakety Scud

Novinky,
Tripolis/Benghází
Aktualizováno

Armáda Muammara Kaddáfího poprvé během šest měsíců dlouhé občanské války použila balistické rakety. V neděli ráno vypálila ze Syrty raketu Scud na Brigu. Raketa dopadla východně od města. Nikoho nezranila, uvedly americké vojenské zdroje, které o použití Scud informovaly, uvedla BBC.

Foto: Bob Strong, Reuters

Trosky garáží vojenských vozidel v Bír Hanánu, zasáhla je bomba NATO.

Článek

Nejmenovaný představitel amerických ozbrojených sil uvedl, že start rakety americká armáda zachytila krátce po půlnoci. Raketa dopadla do pouště asi 80 kilometrů východně od Brigy. O toto strategické město bojují rebelové s vládními vojáky od počátku konfliktu a město střídavě ovládá jedna nebo druhá strana.

Při pondělních střetech  zemřelo v bojích o Brigu 26 rebelů a dalších 40 bylo zraněno, informovala agentura DPA s odvoláním na povstalecké zdroje.

Libyjské úřady se k odpálení rakety nevyjádřily. Raketa byla vypálena poté, co povstalci postoupili na západ s cílem přerušit zásobovací linie do libyjského hlavního města a obklíčit je.

Nasazení Scudu může souviset s tím, že povstalci postoupili na západ a město už není v dostřelu raket s kratším doletem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Rebelové totiž oznámili, že postoupili z jihu z hor Nafúsa na sever a obsadili město Gharján, jímž vede cesta z Tripolisu do měst ve vnitrozemí a k tuniským hranicím. Obsazení města ale nepotvrdili obyvatelé.

Smyčka kolem Tripolisu

Rebelové se snaží obklíčit Tripolis a porazit tak Kaddáfího. Pokud by Tripolis odřízli od měst ve vnitrozemí, jako je Sabhá, nastala by pro libyjský režim složitá situace, protože moře je pod kontrolou sil NATO. Nyní je stále otevřena cesta do Čadu a Nigeru.

Kaddáfího síly ale stále drží rafinérii v Zavíji, jedinou, která je v jím ovládané západní části Libye. Nasazení Scud ale naznačuje, že se plukovníkova situace zhoršuje.

Raketa Scud
Rakety Scud jsou zastaralé, první verze byly vyrobeny v padesátých letech, modernější Scud C je z poloviny let šedesátých. Základem byla německá raketa A4 známá jako V2.
Scud B je možné odpalovat z mobilních ramp. Jedenáctimetrová jednostupňová raketa má dolet kolem tří set kilometrů. Nese jen jednu hlavici a její přesnost je nízká.
Scud jsou ovšem nechvalně známé, protože je nasadil Husajnův Irák jak proti Íránu během tzv. války měst, tak během první války v Perském zálivu proti Američanům i proti Izraeli. Scud dále rozvíjeli severokorejští experti a z jejich výsledků pak čerpal Írán.
Podle expertů může mít Libye asi 200 raket Scud.

Jednání v Tunisku

Navzdory trvajícím bojům probíhají mezi Kaddáfího lidmi a vzbouřenci jednání v Tunisku. Tuniské tajné služby informovaly, že se zástupci obou bojujících stran sešli v Džerbě.

Do Tunisu už přijel zvláštní vyslanec OSN Adul Iláh Chatib, který se pokouší vyjednat příměří. Mluvčí OSN ale pouze potvrdil, že se sejde s tuniskými představiteli a s některými Libyjci žijícími v Tunisku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám