Hlavní obsah

Nerozmazlujte nás a zvedněte nám bohatým daně, nabádá miliardář Buffett

New York

Miliardář Warren Buffett vyzval americké zákonodárce, aby zvýšili daně pro mimořádně bohaté. Tento krok podle něj pomůže ke snížení rozpočtového deficitu a nebude mít vliv na investice.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Warren Buffett

Článek

"Já i moji přátele jsme již dlouhou dobu rozmazlováni Kongresem, který je přátelský k miliardářům," uvedl 80letý Buffett v článku v New York Times. Buffett patří k nejbohatším lidem světa a je předsedou konglomerátu Berkshire Hathaway.

Buffett uvedl, že zaplatil loni na daních 6 938 744 dolarů (asi 117,6 miliónu korun). "Zdá se to hodně peněz. Ale zaplatil jsem jen 17,4 procenta ze svého zdanitelného příjmu a to je v současnosti nižší podíl, než zaplatil kdokoli z dalších 20 lidí v naší kanceláři. Jejich daňové zatížení se pohybuje v rozmezí od 33 procent do 41 procent a v průměru 36 procent," dodal.

Vyšší daně se investic nedotknou

Američané podle Buffetta rychle ztrácejí důvěru ve schopnost Kongresu vyřešit fiskální problémy země. "Pouze akce, která je okamžitá, reálná a masivní zabrání tomu, aby se pochyby přeměnily v beznaděj." Dodal rovněž, že vyšší daně pro bohaté se nedotknou investic. "Lidé investují, aby vydělali peníze, a případné daně je od toho nikdy neodradí," dodal.

Za zvýšení daně pro bohaté je americký prezident Barack Obama, proti se postavili mnozí republikánští kongresmani. V průběhu deseti let by se měly výdaje USA snížit o 1,5 biliónu dolarů, nový výbor Kongresu by měl návrh předložit do konce listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám