Hlavní obsah

Ctirad Mašín bude v USA pohřben s vojenskými poctami

Ctirad Mašín, který v sobotu ve věku 81 let zemřel v americkém Clevelandu, bude coby veterán americké armády pohřben s vojenskými poctami. Termín posledního rozloučení, které se rovněž uskuteční v Clevelandu, zatím nebyl stanoven. Uvedl to dokumentarista Martin Vadas s odkazem na Mašínova bratra Josefa.

Foto: ČTK

Ctirad Mašín

Článek

"Přál si být pochován tady v Americe do té doby, dokud se politická situace nezmění, tak se do ČR nechce v žádné formě vrátit," řekl už v sobotu Josef Mašín.

Rodina bude podle Vadase náležitosti spojené s pohřbem zařizovat zřejmě v pondělí. Vzhledem k tomu, že se bude jednat o pohřeb s vojenskými poctami, může se podle něho příprava protáhnout možná až na 14 dnů.

Nečas účast zváží

Účast na smutečním obřadu zatím nikdo z českých vládních špiček nepotvrdil. Premiér Petr Nečas (ODS) upřesnil, že bude v prvé řadě záležet na rodině zesnulého a na charakteru pohřebního obřadu. "O případné vládní účasti bude rozhodnuto posléze i v závislosti na místě a času pohřbu," uvedl Nečasův mluvčí Jan Osúch.

"Byl to odvážný člověk a právě pro jeho odvahu jsem si jej velmi vážil. Své hrdinství prokázal svým odporem proti totalitní diktatuře, která uvrhla naši zemi do desítek let nesvobody. Osobní statečnost prokázal i přesto, že čelil vážnému nebezpečí. Jeho osud patří k těm, které bychom si i pro vyrovnání s naší vlastní historií měli připomínat," konstatoval v sobotu premiér.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čestná stráž u rakve Milana Paumera

Loňského pohřbu dalšího ze skupiny odbojářů Milana Paumera se kromě stovek lidí zúčastnili i nejvyšší ústavní činitelé. Na smuteční obřad v Poděbradech přijeli premiér Nečas, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, šéf VV Radek John, ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a tehdejší předsedové parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová (oba ODS). [celá zpráva]

Hrdinové nebo vrazi?

Mašínům se společně s Paumerem podařilo probít do západního Německa, další členové skupiny, kterým se to nepodařilo, byli později v Československu odsouzeni k hrdelním trestům nebo mnohaletému žaláři.

Případ skupiny kolem bratří Mašínových, kteří se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce, dodnes vyvolává v české společnosti rozepře, protože při jejich činnosti zemřelo několik lidí. Někteří lidé opakovaně požadují, aby jim bylo uděleno státní vyznamenání, jiní je označují za vrahy.

Po útěku na Západ sloužil Ctirad Mašín pět let v americké armádě, poté podnikal společně s bratrem a Paumerem v Texasu, nakonec se osamostatnil. Měl postupně firmy v několika státech USA. Měl dva syny a dceru.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel mašínovec Milan Paumer

Milan Paumer, který se s bratry Mašíny v roce 1953 prostřílel z komunistického Československa na západ, ve čtvrtek zemřel. Bylo mu 79 let. Uvedlo to Rádio...

Výběr článků

Načítám