Hlavní obsah

Klaus se kvůli homosexuálům zlobí na špičky ODS: Proč mlčíte?

Právo, Lukáš Bek, Marek Přibil

Spory o Ladislava Bátoru, personálního ředitele ministerstva školství, a hlavně o průvod homosexuálů v Praze rozdělují ODS. Ve čtvrtek do hry opět vstoupil prezident Václav Klaus. Podle něho vedení strany nepochopitelně mlčí a nehájí konzervativní hodnoty, čímž prý vytváří prostor pro krajní pravici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus to napsal v dopise šéfovi ODS na Vysočině, europoslanci Ivu Strejčkovi. Právě zdejší regionální rada přijala prohlášení, v němž zkritizovala pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS), který nad festivalem Prague Pride převzal záštitu.

„Jsem rád, že se také v tomto směru ozvala alespoň část ODS, zatímco vedení ODS – pro mě naprosto nepochopitelně – mlčí,“ napsal Klaus Strejčkovi v dopise zveřejněném na webu vysočinské ODS a dodal: „Jestli nebude jisté konzervativní názory zastávat ODS, kdo jiný to už může dělat? Pak skutečně necháváme prostor pro jakousi krajní pravici, aby se toho chopila ona.“

Klaus čas od času svou bývalou stranu pošťuchuje. Například loni, na rozdíl od stranického šéfa Petra Nečase, podpořil koalici ODS a ČSSD v Praze. Kabinet a ODS pokáral třeba za důchodovou reformu, která je prý zcela nedostatečná. Letos při oslavách 20. narozenin ODS vyzýval, aby se vrátila ke svým kořenům.

Vedení ODS na Vysočině vyjádřilo politování nad Svobodovou podporou „kontroverzní“ akce. „Považujeme za nemístné útoky některých českých médií a, bohužel, i části české politické scény na ty, kteří vyjadřují své názory na akci Prague Pride otevřeně,“ uvádí tamní občanští demokraté.

Mezi známé představitele ODS na Vysočině patří předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, která má dlouhodobě blízko ke Klausovi. Strejček byl mluvčím Klause v dobách jeho premiérství.

Kryptosocialisté a kryptofašisté

Místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil pro Právo včera reagoval: „Je dobře, že se vede veřejná debata o těchto věcech, ale nemyslím si, že v době okurkové sezóny se každý politik do toho má zapojovat.“

Prezident má podle něj právo na tento svůj názor na vedení ODS. Svoboda nese za své rozhodnutí osobní zodpovědnost a Pospíšil ho podle svých slov nebude k ničemu vyzývat.

Do pražského primátora se strefovali zejména Bátora a prezidentův vicekancléř Petr Hájek. Ten Svobodu a šéfa pražské ODS Borise Šťastného označil za „kryptosocialisty“ a „havlovce“. „Je to názor pana Hájka, a jak známe pana Hájka a jeho výroky z médií, je potřeba se nad to povznést. A ,havlismus´ v ODS? Já tento názor nesdílím, osobně mám na spoustu oblastí rozdílný pohled než bývalý prezident Václav Havel,“ reagoval tento týden Svoboda.

Primátor, otec tří synů a dcery, včera reagoval na výtky, že opouští konzervativní hodnoty, slovy, že dobře ví, co je to úplná rodina. Sám prý nepodporuje právo homosexuálů adoptovat a vychovávat děti. „Na druhou stranu můj obecný názor je, že tolerance je součástí moderní, vyspělé etické společnosti. A že to v současné době už je správný konzervativní názor,“ dodal Svoboda.

Nejostřeji se do Hájka pustil poslanec ODS Šťastný, politik blízký Klausovi. „Muž popírající škodlivost kouření a Darwinovu teorii nyní přišel s tím, že odlišnou sexuální orientaci nazývá deviací. To je v podstatě to samé, co říkali fašisti, kteří říkali, že to je nemoc,“ prohlásil nedávno Šťastný.

Na Bátorovu stranu se naopak staví například zastupitel ODS v Praze 2 Jan Paluska. „Očernit někoho bez předložení jakýchkoliv relevantních důkazů z fašistických názorů, to je pro mě neskutečně skandální. Vězte, že to v mých očích zcela nesmazatelně vykresluje úroveň vašeho charakteru,“ napsal Paluska Šťastnému s tím, že mu již nikdy nedá hlas při volbě pražského šéfa ODS.

Pražská radní Aleksandra Udženija (ODS), která má jako dcera podnikatele Ranko Peciče blízko k prezidentovi (Pecičovi jsou přáteli Klausových), Právu řekla, že v kauze Prague Pride stojí za primátorem. „Pan primátor má plné právo, aby dával záštitu, komu uzná za vhodné,“ uvedla Udženija.

Anketa

Mělo by se vedení ODS postavit proti podpoře průvodu homosexuálů?
Ano
39,4 %
Ne
60,6 %
Celkem hlasovalo 16197 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám