Hlavní obsah

V Británii zatkli kvůli výtržnostem přes tisíc lidí

– Londýn
Novinky,

Počet lidí zadržených ve Velké Británii v souvislosti s pouličními nepokoji, rabováním a žhářstvím překročil tisícovku, uvedla televize SkyNews. Nejvíce zadržených je v metropoli, ale násilí se už rozšířilo v noci na středu i za její hranice.

Foto: Reuters

Požár v obchodě v centru Manchesteru

Článek

V Londýně bylo zadrženo 805 lidí a 251 bylo obžalováno. V oblasti Manchesteru bylo zadrženo 113 lidí a v oblasti West Midlands 109. V Liverpoolu a Wirralu bylo kvůli výtržnostem obviněno 25 lidí.

Škody podle odhadu asociace britských pojišťoven přesáhly 100 miliónů liber.

Web SkyNews také varuje, že podle většiny smluv se musí škody nahlásit do týdne. Jinak by lidé mohli přijít o peníze. Šanci na odškodné mají i nepojištění, neboť v tomto případě se na ně vztahuje 125 let starý zákon, že u tohoto druhu škod platí náhradu policie, ovšem pokud se jí poškození přihlásí do 14 dnů.

Zdrcený otec zabitého vyzývá ke klidu

Ke klidu vyzval otec jednoho z mužů, který byl zabit v Birminghamu, když se před rabujícími snažil ochránit svůj podnik. Spolu s jednadvacetiletým Haroonem Jahanem  zahynuli další dva lidé, bratři. Do všech záměrně narazilo auto.

Podle otce 21letého Jahana by se lidé, co se účastnili nepokojů, měli zklidnit a jít domů.

Muž nedokázal skrýt smutek: "Minulou noc jsme přišli o tři členy naší komunity. Byli nám vyrváni způsobem, který nemůže vydržet žádný otec, matka, sestra nebo bratr. Já jsem ztratil svého syna. Udělejte krok, jestliže chcete ztratit své syny. Nebo se uklidněte a jděte domů."

Pak se ptal: "Černí, asiaté, bílí - všichni žijeme v jedné společnosti. Proč se musíme navzájem zabíjet?" Otevřeně ale přiznal, že jde o loupení: "Toto není otázka rasy."

Premiér David Cameron situaci okomentoval slovy: „Viděli jsme to nejhorší z Británie, ale věřím, že jsme viděli i to nejlepší z Británie - milión lidí, kteří podepsali na Facebooku, že podporují policii, nebo kteří přišli společně uklízet.“ Narážel na spontánní aktivity obyvatel, kteří přicházeli už v úterý s košťaty odklízet škody. [celá zpráva]

Před sídlem v Downing Street Cameron označil společnost za nemocnou: „Když vidíme dvanácti třináctileté děti, jak rabují a smějí se, když vidíme znechucující obraz mladého člověkem s lidmi předstírajícími, že mu pomáhají, zatímco ho olupují, je jasné, že v naší společnosti je něco strašně špatně."

David Cameron proto schválil použití vodních děl a gumových projektilů, i když někteří policisté asi budou proti. Zejména v úzkých prostorách nejsou vodní děla optimální.

Reklama

Výběr článků

Načítám