Hlavní obsah

Breivik jednal sám, shodli se norští vyšetřovatelé

– Oslo

Norští vyšetřovatelé došli k prakticky definitivnímu závěru, že extrémista Anders Behring Breivik oba teroristické útoky z 22. července naplánoval, připravil a spáchal zcela sám. Nic nesvědčí o existenci nějakých jiných "buněk", o nichž Breivik mluvil.

Foto: Profimedia.cz

Anders Behring Breivik

Článek

"Po 40 hodinách Breivikových výslechů je policie prakticky přesvědčena, že atentátník jednal sám," řekl vyšetřující prokurátor Christian Hatlo podle agentury AP. Policisté dokázali ověřit velkou část z jeho výpovědí a nenarazili v nich dosud na "žádnou výslovnou lež".

"Proto s určitou mírou spolehlivosti můžeme říct, že jednal sám. Musím ale zdůraznit, že úplně definitivní závěr to ještě není," dodal. [celá zpráva]

"Nic nenasvědčuje podezření o zapojení jiných buněk, spíš naopak," zdůraznil Hatlo. Odmítl však sdělit podrobnosti. Jen uvedl, že to Breivik uváděl, aby si dodal důležitosti.

Vyšetřovatelé nadále prověřují Breivikův počítač a záznamy mobilních hovorů, zda nenajdou kontakty na další pravicové extremisty, kteří by ho mohli ovlivnit. Americká policie  vyslechla Breivikovu sestru žijící v Los Angeles. Také výsledky zahraničních šetření ale zatím ukazují Breivika jako samotáře.

Breivik odpálil v centru Osla bombu, která zabila osm lidí. Na ostrově Utoya pak postřílel 69 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám