Hlavní obsah

Po internetu se organizují nejen výtržníci, ale i dobrovolníci pomáhající s úklidem

– Londýn

Londýn při aktuálních nepokojích zažil nejvíce požárů od konce druhé světové války. Škody, odhadnuté pojišťovnou na desítky miliónů liber, pomáhají odstraňovat i dobrovolníci. Londýňanům je jasné, že vzhledem k rozsahu škod nemohou nepřiložit ruku k dílu. A i oni, podobně jako rabující teenageři, se organizují po internetu přes Twitter na tagu #riotcleanup.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Dobrovolníci uklízejí Clapham Junction.

Článek

Většinou se podobají následujícímu: „Úklid začíná za hodinu. Asi dvě stě lidí s košťaty a aksamitníky je připraveno získat zpět naše město. Přidejte se.“

Na místech útoků rabujících odstraňují střepy z rozbitých výloh a další následky.

Ne vždy ale mohou hned jít do akce. V Clapham Junction je policie požádala, aby se vrátili, protože ještě na místě zajišťovala důkazy. Lidé s košťaty pak čekali, až budou moci nastoupit.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Londýňanky v Clapham Junction se smetáky

„Je překvapující, že tito lidé přicházejí ze stanice s košťaty. Přijeli vlakem, aby se podíleli na úklidu,“ řekla Sky News Emily Stottová, která v oblasti žije.

Zájem je takový, že webová stránka, která měla koordinovat pomoc, se pod náporem zájemců zhroutila.

Lidé však neužívají jen sociálních sítí a internetových stránek. Mnozí se obrátili na místní úřady v oblasti svého bydliště a nabídli svou pomoc. Tam si ale většinou jen zapíší jejich telefonní čísla s tím, že se jim ozvou. Pomoc bude potřeba později. Nejprve je potřeba zajistit důkazy, a pak musí pojišťovny vyčíslit škody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám