Hlavní obsah

Úředník se nesmí chovat jako politický aktivista, zpražil Bátoru Nečas

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, map, jim

Zjitřená atmosféra kolem pochodu homosexuálů Prague Pride donutila premiéra Petra Nečase k oficiálnímu vyjádření, v němž se distancoval od názorů Ladislava Bátory, poradce ministra školství Josefa Dobeše (VV). Nečas spor popsal jako zbytečně zdramatizovaný a hysterický. Všechny zúčastněné strany vyzval ke složení zbraní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Celý spor kolem akce Prague Pride považuji za zbytečně zdramatizovaný, zveličený a hysterický,“ uvedl v tiskovém prohlášení Nečas a označil jej za klasický projev okurkové sezóny.

V tiskové zprávě věnoval premiér několik strohých slov Bátorovi, který se svými přáteli z Akce D.O.S.T. nosil dopisy americkému velvyslanci Normanu Eisenovi a pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi, v nichž jim vytýkal podporu Prague Pride. [celá zpráva]

„Názory pana Bátory nemůže nikdo považovat za postoj České republiky. Nemá žádný mandát k tomu, aby postupoval tímto způsobem. Jako státní úředník se nesmí chovat jako politický aktivista. To je zcela nepřijatelné,“ uvedl Nečas.

Všechny strany pak vyzval, aby zanechaly přehnaně ostrých vyjádření, která podle něj jen zbytečně vyhrocují situaci.

Připomněl, že v demokratické zemi má právo hlásat svůj názor kdokoli, pokud ovšem jsou jeho názory v souladu se zákonem.

Už chybí jen zvací dopis, odkázal Bátora na Pražské jaro

„Souhlasím s panem premiérem, že záležitost je zbytečně zpolitizovaná. Co je to politický aktivista, to je otázka výkladu,“ řekl Právu v úterý odpoledne Bátora.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Bátora před americkou ambasádou.

Každý občan má podle personálního ředitele ministerstva školství ale právo se vyjadřovat ve věcech, které kolem sebe vidí. „A nemyslím, že státní úředníci by o ně měli být ochuzeni. Za čas o něj budeme ochuzeni asi všichni,“ posteskl si Bátora.

Na dotaz, co tím myslí, odpověděl: „Je mi 60 let a zažil jsem jednu okupaci a jeden převrat. To, co se tady prohnalo před pěti dny, kdy 13 zemí začne mít obavy o naši zemi… To pak stačí jeden zvací dopis.“

Bátora dodal, že si premiéra váží, a nebude nyní reagovat unáhleně. „Je třeba, abych si jeho vyjádření nejprve prostudoval,“ řekl poté.

Mluvčí: Bátora jedná ve svém volném čase

Je ale z pohledu ministerstva školství v normě, že jeho zaměstnanci vystupují mediálně jako Bátora? Na dotaz Práva odpověděla mluvčí Kateřina Savičová slovy: „Pan Bátora tak nejedná při výkonu veřejné správy a při plnění svých pracovních povinností, ale ve svém volném čase. Vzal si dovolenou, informoval o tom pana ministra minulý pátek a zajistil svoji zastupitelnost.“

Podle Savičové ministr školství Dobeš neshledal, že by Bátora neplnil důsledně pracovní povinnosti. Bátora se tak o své místo bát nemusí. Již minulý týden o něm Dobeš prohlásil, že je to „svědomitý národovec a katolík ze staré školy“.

České ambasády podobný projekt nejednou podpořily

Spor odstartoval prezidentův vicekancléř Petr Hájek, který ve svém provokativním prohlášení označil homosexuály za devianty a vyzval ODS, aby Svobodu kvůli příslibu záštity nad Prague Pride vyloučila ze svých řad. Za jeho slova se pak postavil i prezident Václav Klaus, podle nějž je pojem deviant neutrálním výrazem.

Klaus se zejména pozastavoval nad tím, že velvyslanci 13 zemí vyjádřili v petici podporu pochodu homosexuálů. „Prohlášení velvyslanců považuji za bezprecedentní krok, jaký nikdo z nás nepamatuje. Nedovedu si představit, že by si jakýkoli náš velvyslanec dovolil formou petice zasahovat do vnitropolitické diskuse v jakékoli demokratické zemi světa,“ poznamenal Klaus.

Jenže podle ČTK jen v letošním roce čeští velvyslanci podobné festivaly podpořili. ČR například společně s dalšími zeměmi vyjádřila podporu přehlídce Budapest Pride v Maďarsku či třetímu ročníku Baltic Pride, která se letos konala v estonském Tallinu.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) uvedl, že podpora vyjádřená od velvyslanců byla nadbytečná, jelikož práva menšin tady podle něj nikdo nezpochybňuje. Navíc by se prý mohla chápat jako vměšování do vnitřních záležitostí. Ambasády ale zpracovávaly text podpory dlouho před tím, než Hájek přišel se svým kontroverzním výstupem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám