Hlavní obsah

Pošta zpoplatní SIPO, za výpis lidé zaplatí pětikorunu

– Praha

Česká pošta zavede od října poplatek pět korun za rozesílání rozpisu bezhotovostních plateb SIPO do schránek uživatelů. Důvodem je růst nákladů na tvorbu a distribuci rozpisů. Uvedla to mluvčí společnosti Marta Selicharová. Dosud pošta rozesílala rozpisy zdarma.

Článek

Nový poplatek by firmě mohl přinést ročně na výnosech až 115 miliónů korun. Celkové roční výnosy pošty přesahují 20 miliard korun, loni vykázala zisk 126 miliónů korun.

„Poplatek v sobě zahrnuje cenu za vyhotovení a distribuci papírové podoby rozpisu bezhotovostní platby SIPO jednotlivým plátcům,“ uvedla Selicharová. Uživatelé SIPO (Soustředěné inkaso plateb obyvatelstva) přitom mají možnost nechat si zasílat rozpis elektronicky. O tuto bezplatnou službu mohou požádat na každé poště.

Služba pro skoro čtyři milióny lidí

Službu SIPO využívá 3,84 miliónu zákazníků. Z toho 1,91 miliónu platí SIPO inkasem, tedy bezhotovostně, a 1,93 miliónu na přepážkách pošty v hotovosti nebo jednorázovým příkazem k úhradě.

Při platbě SIPO na přepážce zákazníci platí poplatek 15 korun, platba u doručovatele vyjde na 20 korun, za platbu jednorázovým příkazem v bance si pošta účtuje pět korun. Platba inkasem je bezplatná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám