Hlavní obsah

Násilí v Británii má první oběť, zahynul postřelený ve vypáleném Croydonu

Novinky,
Londýn
Aktualizováno

V nemocnici zemřel 26letý muž, který byl postřelen v Croydonu na jihu Londýna ve svém autě při nepokojích, které zachvátily Británii. Uvedla to televize SkyNews bez dalších podrobností. Není jasné, kdo ho postřelil. Croydon zažil v noci silnou vlnu násilí. Další zraněný je v kritickém stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve zničeném Croydonu museli hasiči zasahovat i přes denVideo: Reuters

 
Článek

Muž, který později zemřel, byl nalezen v noci postřelený v autě po deváté hodině večer.

O život bojuje další muž, přibližně šedesátiletý. Ten byl podle SkyNews zraněn výtržníky v Ealingu, jimž se postavil.

V Croydonu v noci mimo jiné vypálili obchod s nábytkem Reeves Furniture, který vznikl už v roce 1867. Byl tak známý, že se podle ní jmenovala i zastávka hromadné dopravy, uvedla BBC. S požárem Reeves Furniture bojovalo 50 hasičů.

Obchod s nábytkem byl vypálen stejně jaké další domy a auta.

Osmdesátiletý majitel Maurice Reeves uvedl: „Přežil jsem první světovou válku, krizi v třicátých letech, druhou světovou válku, recesi v osmdesátých letech a celou tu dobu jsem sloužil obyvatelům Croydonu. Nyní to vypadá, že to byli obyvatelé Croydonu, kteří nás zničili.“

Reeves nebyl večer doma, protože oslavoval 21. výročí svatby se svou 72letou ženou Anne.

Foto: Dylan Martinez , Reuters

Hasiči zasahující v Croydonu

Při násilnostech bylo zraněno 44 policistů a 14 civilistů.  [celá zpráva]

Zatčeno bylo jen v Londýně celkem 525 lidí včetně 11letého dítěte.

Dosavadní tři noci nepokojů v Londýně a dalších britských městech si vyžádaly materiální škody ve výši desítek miliónů liber. Oznámilo to sdružení britských pojišťoven (ABI) s tím, že jde prozatím jen o hrubý odhad, který se ještě může změnit. Zkrátka nepřijdou ani ti drobní podnikatelé, kteří nebyli proti násilnostem pojištěni, protože ze zákona mohou odškodnění požadovat na policii, napsala agentura Reuters.

Panují obavy, že škody narostou v noci na úterý, i když bude nasazeno v ulicích 16 000 policistů, kteří mohou použít proti rabujícím i gumové projektily. Některé oblasti ale stále nebudou dostatečně zajištěné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám