Hlavní obsah

Američanka předčasně ukončila svoji plavbu z Kuby do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Americká vytrvalostní plavkyně Diana Nyadová musela předčasně ukončit svůj pokus o přeplavání Floridského průlivu. Pokus zahájila v neděli před osmou hodinou večerní místního času v Havaně a ukončila jej po zhruba 29 hodinách, informoval v úterý server CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Americká plavkyně z Kuby na Floridu nedoplavalaVideo: Reuters

 
Článek

Pokud by se téměř 62leté Nyadové podařilo 166 kilometrů dlouhou vzdálenost překonat, stala by se prvním člověkem, který to bez ochranné klece proti žralokům dokázal. Cílem trasy byly floridské ostrovy Keys.

Plavbu, která měla trvat asi 60 hodin, Nyadová ukončila sama po posouzení povětrnostních i mořských podmínek, které při skoku do moře v Havaně byly takřka ideální. Na palubu jednoho z doprovodných plavidel se nechala vytáhnout v úterý před sedmou hodinou ranní SELČ (zhruba hodinu po půlnoci místního času); podle agentury Reuters potom zvracela.

Foto: Enrique De La Osa , Reuters

Diana Nyadová

Už v pondělí posádka jedné z doprovodných lodí, které vytrvalkyni poskytovaly logistické zázemí, informovala, že po osmnácti hodinách plavání Nyadová cítila bolest v rameni a měla "lehký záchvat astmatu". Jinak se ale pohybovala stále plnou silou.

Plavba jako gesto porozumění

Nyadová chtěla plavbou učinit "symbolické lidské gesto" porozumění, i když uvedla, že její čin asi nebude znamenat posun v napjatých americko-kubánských vztazích.

O přeplavání Floridské úžiny se neúspěšně Nyadová pokusila již v roce 1978, náplast na prohru si opatřila o rok později, kdy překonáním 164 kilometrů z bahamského Bimini do USA vytvořila světový rekord v plavání na otevřeném moři bez ochranné klece.

Trasu mezi Havanou a nejbližším americkým ostrovem Key West už v roce 1997 překonala Australanka Susan Maroneyová, ta ale použila protižraločí klec. Nyadová plavala volně, i když ne bez ochrany. Prostor před plavkyní prozkoumával sonar a po jejích obou stranách se neustále držely dva kajaky. V doprovodném člunu byli navíc v pohotovosti potápěči, kteří by dotěrné dravce měli odehnat, a pro nejhorší případ byli v týmu i lékaři.

Reklama

Související témata:

Související články

Seniorka plave mezi žraloky z Kuby do USA

Dávný životní sen a snaha o „lidské gesto“ porozumění mezi Kubánci a Američany vedou Američanku Dianu Nyadovou při pokusu přeplavat Floridskou úžinu. Někdejší...

Výběr článků

Načítám