Hlavní obsah

Lékařka Kubáčová si vyzvedla prezidentskou milost

Právo, Petr Kozelka
Brno

Brněnská doktorka Alena Kubáčová si v pondělí po poledni převzala na brněnském Krajském soudu prezidentskou milost, kterou jí Václav Klaus prominul zbytek sedmiletého trestu za podíl na kauze falšovaných neschopenek. Lékařka podle verdiktu soudu po domluvě s dalšími lidmi vypsala desítky neschopenek, díky nimž připravili stát o 13 miliónů korun.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lékařka Alena Kubáčová čeká na předání milosti u brněnského soudu.

Článek

Klaus ženu omilostnil s přihlédnutím k jejímu věku, psychickému stavu a také dosavadnímu řádnému životu. Milost pro Kubáčovou ale zvedla vlnu nevole, podle Strany zelených jí Klaus udělil pardon kvůli jejímu někdejšímu členství v ODS. [celá zpráva]

„Ničím jsem se neobohatila, budu požadovat obnovu procesu. Pokud to nepůjde u našich soudů, tak se obrátím na evropský soud. Já s tím problém nemám, jazyky umím,“ řekla Právu Kubáčová před jednací síní.

„Myslela jsem, že milost nedostanu, nechtěla jsem tomu ani věřit. Když mi to přišla říct dozorkyně, zrovna jsem vyšetřovala pacienta. Ani jsem s ní nechtěla jít, říkala jsem, že si ze mě dělá legraci,“ prohlásila Kubáčová, která pro ukrácení dlouhé chvíle spoluvězňům poskytovala lékařské konzultace.

Za mřížemi strávila přes 21 měsíců ve vazbě a ve výkonu trestu. S vězeňským prostředím už paradoxně měla zkušenost, v roce 1989 pracovala totiž jako vedoucí lékařka brněnské vězeňské nemocnice.

„Teď zlikvidovali mou ordinaci, mé jméno, ale já se budu bít dál, nenechám se špinit,“ dodala Kubáčová, která bude po státu žádat i finanční kompenzaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám