Hlavní obsah

Vrtulník USA s elitní jednotkou, která zabila Usámu, vlákali tálibové do pasti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Helikoptéru, která se v pátek pozdě večer zřítila v afghánské provincii Vardak, přičemž zemřeli američtí vojáci z elitní jednotky, jež zabila teroristu Usámu bin Ládina, vlákali do pasti povstalci z hnutí Tálibán. Stroj byl zasažen opakovaně. S odkazem na afghánského vládního představitele o tom v pondělí informoval britský list The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Americký transportní vrtulník Chinook v Afghánistánu

Článek

„Je potvrzeno, že vrtulník byl sestřelen, když se dostal do pasti nastražené velitelem Tálibánu,“ citoval deník vládního pracovníka, jehož jméno nezveřejnil. Muž reportérům řekl, že Američané byli do místa vlákáni tvrzením, že se zde koná setkání špiček Tálibánu.

To by vysvětlovalo, proč na palubě transportního Chinooku bylo až 22 příslušníků elitní jednotky amerického námořnictva SEAL Team Six, která počátkem května dostala v Pákistánu bin Ládina. Celkem v helikoptéře po zásahu zahynulo 38 lidí, mezi nimi sedm afghánských vojáků a tlumočník. Velení NATO v pondělí potvrdilo, že terčem posádky byl šéf tálibů mulla Umar.

Vláda afghánského prezidenta Hámida Karzáího je přesvědčena, že útok byl odvetou za zabití bin Ládina, napsal Telegraph. Tálibán to nepotvrdil, ačkoliv se k útoku přihlásil.

Zdroj britskému deníku s odkazem na informace z místa řekl, že za útokem v okrese Sajd Abad stál velitel tálibů Kari Tahir, kterému s nastražením pasti pomáhali čtyři Pákistánci. Stanice CNN oznámila, že Tahir je velitel odpovědný za útoky Tálibánu proti americkým vojákům.

Útočili z obou stran

Telegraph dále uvedl, že helikoptéra byla při přistávacím manévru v údolí zasažena více ranami z úbočí po obou stranách.

„Tálibán věděl, po jaké trase helikoptéra poletí. Je to jediná možná trasa, takže se rozmístili v kopcích po obou stranách údolí a jakmile se helikoptéra přiblížila, zaútočili na ni raketami a dalšími moderními zbraněmi,“ řekl bez dalších upřesnění zdroj.

Havaroval další vrtulník

V pondělí v Afghánistánu havaroval další Chinook Severoatlantické aliance, a to ve východní provincii Paktíja. Podle listu The Guardian stroj havaroval po tvrdém přistání a nehoda se obešla bez obětí. Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžahid však pro agenturu Reuters uvedl, že vrtulník byl rovněž sestřelen, přičemž zemřelo 33 amerických vojáků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám