Hlavní obsah

Soud zamítl propuštění Tymošenkové z vazby

Kyjev

V Kyjevě v pondělí opět stanula před soudem bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenkovou kvůli uzavření údajně nevýhodného obchodu na dovoz ruského zemního plynu. Obhajoba požadovala zproštění vazby, ale soud to zamítl.

Článek

Obhájce Tymošenkové řekl, že k vazbě uvalené na bývalou premiérku 5. srpna nejsou žádné zákonné důvody a požadoval její okamžité zrušení. Vyzval soud, aby zrušil také dřívější soudní rozhodnutí, jímž se Tymošenkové zakazuje vzdálit se z Kyjeva. [celá zpráva]

Na dotaz soudu, zda obžalovaná podporuje tuto žádost, Tymošenková odpověděla: "O nic se vás prosit nebudu, nikdy se před vámi nepostavím, budu bojovat, jak mi budou stačit síly."

Vyjádřila také naději, že jí podpoří mezinárodní společenství. Její slova přijali přítomní v sále potleskem.

Na to soudce Rodion Kirejev Tymošenkové vysvětlil, že podle zákona je za pořádek v soudní síni odpovědný on, a varoval, že by mohl obžalovanou z jednání vyloučit, pokud bude vyrušovat, nebo bude klid v sále rušit někdo z přítomných.

Obžaloba pak navrhla žádost obhajoby zamítnout. Soudce jednání přerušil s tím, že bude pokračovat odpoledne. Po poradě soud oznámil, že žádost o zrušení vazby zamítl.

Tymošenková bojuje za evropskou Ukrajinu

Zrušení vazby požadují také ukrajinské opoziční strany. Znepokojení ohledně rozhodnutí o vazbě vyjádřily i některé západní země. Ruské ministerstvo zahraničí zase doufá, že soud s Tymošenkovou bude spravedlivý, a zdůraznilo, že dohoda o dodávkách zemního plynu z Ruska na Ukrajinu byla v roce 2009 uzavřena v souladu se zákony Ukrajiny i Ruska.

Tymošenková ještě před zahájením soudního řízení řekla novinářům, že bude pokračovat ve svém boji učinit z Ukrajiny skutečný evropský stát.

"Vězení je vězení, nechci si na nic stěžovat. Je to zkouška, ale také smysl mého života, abych jednala tak, aby se Ukrajina stala opravdovým evropským státem," řekla.

Protesty pokračují navzdory zákazu

U budovy soudu se sešly stovky jejích stoupenců, kteří skandovali protivládní hesla, i když demonstrace v centru města jsou zakázané. [celá zpráva]

Sbírali také podpisy pod petice požadující rozpuštění parlamentu a odvolání prezidenta Viktora Janukovyče.

Reklama

Výběr článků

Načítám